A Fidesz Facebook-törvénye lesz az új netadó?

2021-02-10 22:59:00

Fekete-Győr András
Facebook
Több mint 6 éve volt, hogy a kormány meg akarta sarcolni az internethasználókat.

„A FIDESZ FACEBOOK-TÖRVÉNYE LESZ AZ ÚJ NETADÓ?


Emlékeztek a netadóra? Több mint 6 éve volt, hogy a kormány meg akarta sarcolni az internethasználókat: minden megkezdett gigabyte-nyi elektronikus adatforgalom után 150 forintot kellett volna fizetnünk.

 
Persze ez már akkor sem az adóbevételről szólt – hanem arról, hogy minél többünket elhallgattassanak. 2015-ben már nagyban zajlott a szabad média felszámolása, a közmédia a Fidesz propagandájaként működött, és egyre inkább beszűkültek a még független szerkesztőségek lehetőségei. Ebbe a trendbe illeszkedett a netadó is: Orbán Viktor egyszerűen nem tudta elviselni, hogy az interneten bármilyen lopása és hazugsága leleplezhető, egyszerűen nincs kontrollja fölötte.


Akkor százezren vonultak az Erzsébet hídon, tömegtüntetések sorozata parancsolt megálljt a szólásszabadságot korlátozni akaró kormánynak (az egyik netadós tüntetésen ráadásul a Momentum Mozgalom egyik későbbi alapítója, Nemes Balázs is felszólalt). Akkor sikerrel jártunk, de ez csak részsiker volt: Orbán Viktor folytatta a magyar nyilvánosság leépítését, a magyar sajtószabadság bezúzását, a nem megfelelő gondolatok közéletből való kiirtását. Egyre több és több médiumot vásároltak fel és zárattak be.

 
Néhány napja épp az országosan nem is fogható Klubrádiót lehetetlenítették el – ami jól mutatja, hogy a hatalomnak mindegy, hogy egy milliós elérésű híradóról, vagy egy kisebb helyi lapról, rádióról van-e szó: nem tudják elviselni az ellenvéleményt.
És ahogy 2014-ben a netadót, úgy most a Fidesz készülő Facebook-törvényét is a hatalom szólásszabadságot korlátozó lépéseivel együtt kell értelmeznünk: valójában nem azzal van a bajuk, hogy bárkit letilthat a Facebook, hanem azzal, hogy ott bárki szabadon oszthatja meg a véleményét, és értesülhet például Rogán Barbara földjeiről vagy Szijjártó feleségének új Porschéjáról.

 
Árulkodó, ahogy a Facebook-törvény kidolgozásával megbízott Varga Judit már most a „szólásszabadság védelméről” beszél. Tudjuk, hogy valójában mit jelent, és hova vezet ez: a Fidesz Facebook-törvényével valójában a netadó 2.0 készül. 
De nem fogjuk hagyni, hogy a szólásszabadság álcája alatt korlátozzák a Facebook-falunkat. Igazságos, európai Facebook-szabályozásra van szükség, nem arra, hogy ebbe is Orbán Viktor próbáljon belenyúlni”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.