Kárpátalján betiltanák a magyar himnuszt

2021-01-31 11:00:00
A Nép Szolgája párt képviselője nyújtott be módosító tervezetet a helyi önkormányzatokról szóló törvényhez. A párt vezetője Volodimir Zelenszkij államfő.

Anatolij Kosztyuh, a Nép Szolgája párt kárpátaljai parlamenti képviselője a Legfelső Tanácsban módosító tervezetet nyújtott be a helyi önkormányzatokról szóló törvényhez, amely megtiltaná a külföldi állami himnuszok éneklését és lejátszását a tanácsüléseken – adta hírül a politic.karpat.in.ua hírportál a mukachevo.net híre alapján.

Közölték: az ungvári illetőségű honatya módosító törvénytervezete szerint a „községi, nagyközségi, városi, városi kerületi, járási és megyei tanácsok plenáris üléseinek Ukrajna állami himnuszaival kell kezdődniük és befejeződniük.” A törvénymódosító indítványnak megfelelően „tilos a külföldi állami himnuszok éneklése (és lejátszása) a községi, nagyközségi, városi, városi kerületi, járási és megyei tanácsok ülései során, kivéve azokat az eseteket, amikor az üléseken külföldi állami küldöttség, csoport vagy tisztségviselők vesznek részt” – írja a politic.karpat.in.ua.

Az Index hozzátette: a tiltás alól mentesülhetnek azok az események, amikor az üléseken külföldi állami küldöttség, csoport vagy tisztségviselők vesznek részt. Ukrajnában két kisebbséget, az oroszokat és a magyarokat érintheti hátrányosan a törvénytervezet életbe léptetése – írják.

(Index, politic.karpat.in.ua)

Fotó: MTI