Kiutasítanak egy homofób imámot Belgiumból

2021-01-29 11:55:00
A kiutasítást Sammy Mahdi, a Kereszténydemokrata és Flamand Párt (CD&V) politikusa, a belga kormány migrációs és menekültügyi államtitkára rendelte el.

A kiutasítást azért rendelte el a politikus, mert a muszlim vallási vezető homofób bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. Az államtitkár az üggyel kapcsolatos nyilatkozatában közölte: nincs helye azoknak a belga társadalomban, akik azért jöttek ide, hogy gyűlöletet keltsenek. Hozzátette: az LMBTQI-közösségekhez tartozók megbélyegzése elfogadhatatlan, különösen egy vallási közösségben.

A helyi sajtó értesülései szerint a török imám tavaly decemberben kérelmezte belga tartózkodási és munkavállalási engedélyének meghosszabbítását, azonban a hatóságok úgy vélték, hogy viselkedése aláássa a közrendet, és ezért a kockázatos a nemzetbiztonságra nézve. Tartózkodási engedélyét nem hosszabbították meg, és felszólították a férfit az ország mielőbbi elhagyására.

Bart Somers, a flamand kormány békés együttélésért felelős államtitkára a héten bejelentette, hogy az imám kijelentései miatt elindította a Limburg tartománybeli Houthalen-Helchterenben lévő Yesil Camii mecset működési engedélyének bevonását.

(MTI)

Nyitóképen: Belga és török zászló a Yesil Camii mecsetnél. Fotó: Yorick Jansens / BELGA / AFP