Új közpark épülhet Észak-Csepelen

2021-01-29 09:55:00
Teljes megújuláson megy majd át a városrész Fürjes Balázs tájékoztatása szerint.

A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösség oldalán ír arról, hogy nyílt uniós tenderrel indul a munka Mint írja, pénteken az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megindította a nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a 36 hektáros, új, nagy csepeli közpark tervezésére.

Észak-Csepel jelenleg. <br> Forrás: Facebook

Mint a politikus írja, egy éve született megállapodás Baranyi Krisztinával, ferencvárosi- és Borbély Lénárddal, csepeli polgármesterrel és a főpolgármesterrel, hogy Észak-Csepel keleti csücskében, „sokezer négyzetméter területen létrehozunk egy új, mindenki által látogatható, nyitott közparkot”.

Fürjes Balázs szerint a három Városmajornyi területen a most megindított tájépítész-parktervezési pályázaton a tervezőknek többek között szabad pihenőtereket, gyalogos- és kerékpárosutakat, sétányokat, fás ligeteket, közösségi sportpályákat kell elhelyezniük.

Bejegyzésében a politikus arról is ír, hogy „mivel városi jelentőségű park lesz itt, a megközelíthetőségén is dolgozunk” Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei fele pedig gyalogos és kerékpáros hidak kerülnek előkészítésre.

Észak-Csepel jelenleg. <br> Fotó: Facebook

Fürjes Balázs posztjában kitér a „wetland” kultúrára is, melyl egy csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely. A lehullott csapadékot a rendszer helyben hasznosítja, a külön erre a célra telepített zöldfelületek elpárologtatják, ezzel csökkentik a városi hőszigethatást és javítják a városi mikroklímát. A csapadékvíz táplálja a zöldfelületek növényeit, újrahasznosul, és nem terheli tovább a korlátozott kapacitású fővárosi közcsatornarendszert. A csapadékvíz egy részét emellett eltárolják, így szélsőségesen száraz időjárás esetén öntözni lehet vele a zöldfelületeket.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el. A környékbelieket egyelőre online, amint lehet, személyes fórumokkal is bevonják a tervezésbe. – tette hozzá.

Nyitókép: YouTube