Hiesz György közös ellenzéki jelölt lehet 2022-ben

2021-01-28 14:00:00

Írta: Pálfy Dániel Ábel
A vakcinabotrányba keveredett baloldali polgármester egy interjúban utalt rá, hogy az ellenzéki pártok őt indítanák az országgyűlési választáson, és úgy véli a jogosulatlanul beadatott oltásával csak azért támadják, mert jó jelölt lenne.

Az oltásbotrányba keveredett gyöngyösi polgármester, Hiesz György a városi televíziónak adott interjújában utalt rá, hogy vezető ellenzéki politikusok megkeresték, hogy az összefogás pártjainak közös jelöltjeként induljon a 2022-es országgyűlési választáson. Nem tudni, ebből mi az igazság, ezért, hogy kiderítsük, megkérdeztük az ellenzéki pártokat az ügyről.

Hiesz miután kiderült, hogy jogosulatlanul kapta meg a vakcinát, hosszú interjúban magyarázkodott a Gyöngyösi TV-nek, és itt ejtett szót arról is, hogy megkeresték ellenzéki vezetők, hogy „beszélgessenek '22-ről”. a dolog mindenesetre meglepő, hiszen Hiesz jelöltségét 2018-ban épp saját korábbi pártja, az MSZP torpedózta meg.

(Az említett rész a videó utolsó 2 percében hallható)

Hiesz György, a „potenciális” jelölt

„Megkeresnek prominens politikusok, országos pártok, parlamenti pártok vezetői, leülünk beszélgetni '22-ről.

És ugye itt... itt a helyi legenda benne volt, hogy ugye képviselő... nek felkérnek. Országgyűlési képviselőnek induljak '22-be'” 

– fogalmazott a politikus.

Emlékezetes, Hiesz György korábban MSZP-s politikusként 1994 és 2002 között két cikluson keresztül volt országgyűlési képviselő, majd Gyöngyös polgármestere lett, és 2014-ig városvezetőként tevékenykedett. A politikus úgy tervezte, elindul a 2018-as választáson, de a voksolás előtt visszalépett a jelöltségtől, és könnyeivel küszködve kilépett az MSZP-ből is. Hiesz a szocialista párt alapító tagja volt. 

Mint kiderült 2018-ban a pártvezetés megkérte, hogy adja át a helyét másnak. Később az MSZP-ből azóta szintén távozó Szanyi Tibor azt mondta, Hiesz ötlete volt, hogy egyrészt hadd koncentráljon a városvezetői munkájára, másfelől pedig a ’19-es választásra, és ebből adódott szerinte a félreértések sorozata. Hiesz Görgy mindenesetre 2019-ben a DK, az MSZP és a Momentum jelöltjeként újra polgármester lett Gyöngyösön.

Hiesz szerint csak azért támadják, mert jó jelölt lenne

A polgármester úgy gondolja, hogy a sajtó csak azért számolt be arról, hogy jogosulatlanul kapta meg az oltást mert – az ő szavaival élve – „ilyenkor lőni kell a potenciális jelöltet”.

„Mert most őszintén mondom, nagyképűség nélkül, azért nem lennék gyenge jelölt ebben a körzetben” 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy még semmi sem biztos, és a történtek fényében még megfontolja, elinduljon-e 2022-ben. Kérdés, hogy lesz-e ezek után esélye, mert hiába mérlegeli magában a dolgokat, ha az ellenzéki összefogás időközben ejti őt.

Kíváncsiak voltunk, igaz-e amit a polgármester mond, ezért levélben kerestük a Hiesz ügyéről eddig mélyen hallgató DK-t, a Momentumot, az LMP-t, a Jobbikot, az MSZP-t és a Párbeszédet. Megkérdeztük őket, valóban tárgyaltak-e Hiesz Györggyel az esetleges választási szereplésről, az oltásbotrány után is alkalmas jelöltnek tartják-e a gyöngyösi polgármestert, és nem gondolják-e, hogy a történtek miatt le kellene mondania. Választ egyelőre egyik párttól sem kaptunk, de amennyiben ez változik, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi