Minden eszközzel harcolnunk kell a korrupció ellen

2021-01-26 07:22:00

Cseh Katalin
Facebook
Tiborcz úgy kapott 215 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást, hogy papírja van arról, hogy visszaélt az uniós pénzekkel.

„Az Európai Bizottság biztosa szerint is foglalkozni kell azzal, hogy az EU-s pénzekkel visszaélők kaphatnak-e uniós támogatást

Orbán Viktor veje, Tiborcz István úgy kapott 215 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást, hogy közben azok közé tartozik, akiknek papírjuk van arról, hogy visszaéltek az uniós pénzekkel. Amikor ugyanis az OLAF Tiborcz egykori cégét, az Elios Zrt.-t vizsgálta, költségvetési csalás gyanújával adta át a dokumentumokat a magyar hatóságoknak és javasolta a szervezett bűncselekmény nyomainak vizsgálatát is.

Az uniós támogatás nem jog és nem automatizmus, csak azoknak szabadna részesülniük ebből, akik nem visszaélnek, hanem felelősen gazdálkodnak vele. Az EU-ban ezért több eszközzel is igyekszünk megvédeni a támogatásokat, ilyen az úgynevezett Korai felismerési és kizárási rendszer (EDES), aminek feketelistáján szereplők nem kaphatnak támogatást.

Az uniós források védelme érdekében álltam elő azzal a követeléssel, hogy Tiborcz kerüljön fel erre a listára. Akiknél az OLAF visszaéléseket tár fel, azok automatikusan kerüljenek a listára és zárják ki az uniós pályázatokból.

Ma, amikor a CEU Demokrácia Intézetének rendezvényén Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal beszélgettem a jogállamisági mechanizmusról, megkérdeztem őt erről a feketelistáról. Válaszában a biztos úgy fogalmazott, ezért a területért nem ő a felelős – hanem Johannes Hahn költségvetésért és igazgatásért felelős biztos, akinek levelet írok az ügyben –, de nyitott arra, hogy alkalmazzák az EDES feketelistájának rendszerét, nyitott, hogy megnézzék, mit lehet kezdeni ezzel az eszközzel. Reynders hozzátette, logikus lenne, ha az uniós támogatások odaítélésénél figyelembe vennék azt, ha valakinél korrupciós ügyekben vizsgálatokat folytattak korábban.

Minden lehetséges eszközzel harcolnunk kell a korrupció ellen, nem szabad hagynunk, hogy az uniós források a korrupt kormányokat és a pénzéhes családtagokat, oligarchákat gazdagítsák. Az uniós támogatásokat arra kell költenünk, amire valóban szánják azokat!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.