Megrázta Franciországot a baloldali politikus pedofilbotránya

2021-01-26 17:18:00
Az év elején derült ki, hogy Olivier Duhamel, politológus és volt szocialista európai képviselő a nyolcvanas években szexuálisan zaklatta 14 éves nevelt fiát.

„Az ország egyik legelismertebb politikatudósa minden posztjáról és médiaszereplésétől visszalépett, miután kiderült, hogy a nyolcvanas években szexuálisan zaklatta az akkor 14 éves nevelt fiát. Az ügyre egy nemrég megjelent könyv derített fényt, amit a zaklatott férfi ikertestvére, Camille Kouchner jegyez” – számolt be a 24.hu. 

Olivier Duhamel Franciaország egyik legismertebb értelmiségije, aki a Politikatudományok Nemzeti Alapítványának is alapítója és elnöke volt. A Szocialista Párt tagjaként 1997 és 2004 között az Európai Parlament tagjává is megválasztották. 

Franciaországban a közelmúltban, 2019 novemberében Adele Haenel színésznő vádolta meg Christophe Ruggia rendezőt, hogy kamaszkorában szexuálisan zaklatta. Vanessa Springora író, szerkesztő, könyvkiadó-vezető könyvében azt állítottam, hogy a díjnyertes író, Gabriel Matzneff zaklatta kiskorában. Tavaly a César-díjak átadóján, amikor Roman Polanskinak ítélték meg a legjobb rendezőnek járó elismerést, Haenel a nézőtérről „Szégyen!”-t kiáltott és kivonult a teremből, a példáját pedig több színésznő követte – idézi a hasonló eseteket a 24. hu cikke.

 

„Camille Kouchner könyvéből kiderül, hogy Duhamel tetteiről a baráti köre, egy főként baloldali értelmiségieket tömörítő társaság is tudott, mégsem tett senki semmit azért, hogy megállítsa. Szinte bizonyosnak tűnik, hogy a gyerekek vér szerinti apja, Bernard Kouchner is tisztában volt a történtekkel. Ő később egészségügyi- és külügyminiszter is volt, gyermekei anyja, a 2017-ben elhunyt író-történész Evelyne Pisier pedig a nyolcvanas évek elején jött össze Duhamellel, közösen nevelték fel a nő három gyerekét, köztük az 1975-ben született ikreket” – áll a cikkben. 

„Feltárult egy súlyos titok, ami már régóta nehezedett mindannyiunkra. Csodálom lányom, Camille bátorságát” – nyilatkozta Bernard Kouchner. Az eset kapcsán Frainciaorszáégban mozgalom indult az incesztussal kapcsolatos esetek feltárására, mert statiasztikák szerint csupán egy százaléke derül ki ezeknek a bűncselekményeknek. A #MeeTooInceste egyik első bejegyzését Mié Kohiyama újságíró tette közzé, akit ötéves korában nála 34 évvel idősebb unokatestvére szexuálisan bántalmazott. Azóta egyre több hasonló megosztást tettek közzé francia twitterezők.