„Goebbelsi stratégiát” és „náci ideológiát idéző gyalázkodást” emleget a MAZSIHISZ vezetése ellenfelei kapcsán

2021-01-17 19:55:00
A magyar zsidóság rendszerváltás utáni történetében példátlan levélváltás került a Neokohn birtokába, mely a Mazsihiszt 2020 nyara óta tépázó belső viszályok sorába illeszkedik.

„(…) Munkánkat nemtelen és minősíthetetlen támadások érik. (…) belső információkat, levelezéseket, titkosan felvett hanganyagokat hoznak nyilvánosságra – goebbelsi stratégiát és náci ideológiát idéző gyalázkodással, rágalmak tömegével. Céljuk a hatalom, az anyagi javak megszerzése, célpontjuk a Mazsihisz: annak elnöke, alelnökei, igazgatója, komplett vezetősége, munkatársai, rabbijai. A gyűlölködés hangneme a legvadabb antiszemita honlapokon is túltesz, miközben – nehéz ezt kimondani – zsidók állítják elő. Sötét módszereikkel próbálják azt sugallni, hogy a Mazsihisz demokratikusan választott elnökénél, ill. számos vezetőjénél gyalázatosabb zsidó ember nincs e világban és a Mazsihisz egy vallástalan maffia szervezet” – áll a Neokohn által közzétett levelezésben. 

A levél azt ígéri, hogy lépéseket tesznek „a háttérben meghúzódók felderítésére”.

A levél először Róna Tamást nevezi meg, mint aki korábban „hanganyagot a szennyoldal felé továbbított”. Ezt követően a Budapesti Zsidó Hitközség elnökét, Mester Tamást nevezi meg. „Esetében – figyelemmel pozíciójára – a Mazsihisz vezetői együttes ülés összehívását javasolják a BZSH elöljáróinak, ahol meg kívánják tárgyalni az üggyel kapcsolatos további lépéseket” – írja a Neokohn a levélre hivatkozva. 

A Neokohn birtokába jutott Mester Tamás január 13-i válaszlevele, melyben „a Mazsihisz vezetőségét” szólította meg.

„Egyszerűen nem térek magamhoz attól a legvadabb ötvenes éveket idéző politikai verőlegény módszertől, amelyet Heisler András alkalmazott velem szemben”– reagált, míg az őt ért vádakkal szemben állítja, miszerint nem továbbított belső anyagokat illetéktelen személyeknek.„Köztudomású, hogy a Heisleri önkény egyedüli, egyszemélyes ellenzéke vagyok. Kötetszámra tudom elétek tárni a személyemet megalázó országos elnöki leveleket” – írja a levélben.

A fenti példátlan levélváltás a Mazsihiszt övező, 2020 nyara óta folyó botrányok sorozatába illeszthető. A Mazsihisz világi vezetése először saját rabbitestületével került konfliktusba, miután ők minden kapcsolatot megszakítottak Fináli Gáborral, a Neokohn leírása szerint „Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi-téri rabbival”. A konfliktus Heisler és Róna Tamás főrabbi nyilvános vitájává fajult, melyről lapunk is beszámolt. A Mazsihisz ezután kirúgta a rabbitestület elnökét, akit korábban a testület nagy többséggel erősített meg posztjában. Róna később neológ vallási egyesületet alapított Zsima néven.