Kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

2021-01-15 19:19:00
A csökkenés már a jövő héten esedékes szállítmányokat is érinti a Financial Times értesülései szerint.

A termelés átszervezése miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-BioNTech típusú Covid-vakcina jut majd az Európai Unió országaiba – jelentette a Financial Times a norvég közegészségügy (NIPH) tájékoztatására hivatkozva. Az intézkedés már a jövő héten érkező szállítmányokra is hatással lesz, és az Egyesült Királyságot is érinti – írta meg a HVG. 

Az amerikai gyógyszergyár péntek reggel tájékoztatta norvég partnerét, miszerint a Pfizer szerint mintegy 18 százalékkal kevesebb oltóanyagot fog szállítani az elvárthoz képest. 

Az intézkedésnek technikai oka van, a cég ugyanis most készül fel, hogy a korábbi 1,3 milliárd dózis helyett lényegesen többet, 2 milliárdot állíthasson elő – írja a lap. A csökkenés január végén, február elején lesz érzékelhető, február végén, március elején azonban, az átszervezések lezárultával jóval több vakcina érkezhet.

A Pfizer Magyarországra december 26. óta szállít vakcinákat. A Moderna oltóanyagával együtt péntekig 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, és 106 ezren megkapták már meg a védőoltást. 

„A következő hetekben előfordulhatnak még fennakadások a Pfizer és a BioNtech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíteni fogja a korábbi vállalásait” – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Hat európai uniós ország – Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia – levélben fordult pénteken a brüsszeli testület vezetőjéhez, amelyben „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket.   

„Ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is” – írták.    

Arra kérték az Európai Bizottságot, hogy gyakoroljon nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében. Később Ursula von der Leyen arról számolt be, hogy telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította arról, hogy időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat. A vállalat elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy ennek nyomán jelentősen megnőnek majd a gyártókapacitások.

(Forrás: Financial Times, HVG, MTI)