Megszavazták: Megfosztanák az elnökségtől Trumpot

2021-01-13 23:27:00
A Kongresszus szerdán este megszavazta a Donald Trump felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását lázadás szításának vádjával, a Capitolium ostroma miatt.

Ezzel a lépéssel Trump az első amerikai elnök, aki ellen a képviselőház két alkalommal is a hivatali felmentési eljárás megindítására szavazott. A döntés várható volt a demokrata párti képviselőházi többség miatt, de 10 republikánus is a baloldallal szavazott ebben a kérdésben, köztük a kaliforniai David Valadao, aki Twitteren magyarázta meg döntését. 

 

 

A demokratákkal szavazó republikánus képviselők: 

Rep. Dan Newhouse, Washington

Rep. John Katko, New York

Rep. Jaime Herrera Beutler, Washington

Rep. Adam Kinzinger, Illinois

Rep. Fred Upton, Michigan

Rep. Liz Cheney, Wyoming

Rep. Peter Meijer, Michigan

Rep. Anthony Gonzalez, Ohio

Rep. Tom Rice, South Carolina

Rep. David Valadao, California

Az eljárás most a szenátus elé kerül, amely legkorábban a jövő héten szavazhatna az ügyben, ám Mitch McConnel, a Szenátus republikánus vezetője azonnal leszögezte, hogy Joe Biden beiktatása, azaz január 20. előtt erre már nem fog sor kerülni. 

„Tekintettel az elnöki felelősségre vonási perek szabályaira, eljárásaira és a Szenátus előzményeit is áttekintve, egyszerűen nincs esély arra, hogy egy tisztességes vagy komoly tárgyalás lefolyhasson Biden megválasztott elnök eskütétele előtt a jövő héten” – áll a Szenátus által kiadott hivatalos közleményben. 

A felsőház csak kétharmados többséggel mozdíthatná el Trumpot, tehát legalább 17 republikánus szenátornak kellene megszavaznia Trump felelősségre vonását. A mostani, immár második impeachment eljárás apropóját az adta a demokrata többségű Alsóháznak, hogy január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. Öten haltak meg az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egyik tagja.