Századvég: Az ellenzéki szavazók Dobrev Klárát jelölnék kormányfőnek

2020-12-22 17:22:00
A Századvég kutatása szerint Gyurcsány Ferenc stratégiája a balliberális pártok illetve szavazóik bekebelezésére sikeresnek tekinthető.

A Századvég Alapítvány decemberi, 1000 fős, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson a biztos szavazók 50 százaléka a jelenlegi kormánypártokra adná a voksát, míg az ellenzéki összefogás listáját a részvételüket biztosra ígérők 39 százaléka támogatná. A kutatás szerint a baloldal nem tudott újabb választói rétegeket megszólítani, sőt, a közös baloldali lista állítása lemorzsolódással jár.

A kutatás arra is kereste a választ,  hogy az ellenzéki összefogást támogató megkérdezettek melyik baloldali politikust látnák szívesebben a miniszterelnök-jelölti pozícióban. A sort a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Dobrev Klára vezeti, akit a baloldali válaszadók 23 százaléka jelölne kormányfőnek. Karácsony Gergely mindössze a 4. helyen áll a baloldali érzelmű szavazók véleménye alapján felállított kormányfő-jelölti rangsorban (14 százalék), tehát kevesebben látnák őt miniszterelnök-jelöltként, mint Márki-Zay Pétert (17 százalék) vagy Bajnai Gordont (20 százalék).

A Századvég kutatása arra következtet, Dobrev Klára anyagi és személyi erőforrásokat tekintve, valamint a politikai tudatosság szempontjából is kiemelkedik a mezőnyből, így még intenzívebb kampányt fog folytatni a 2022-es választásokig.

A kutatás eredményeiről bővebben ide kattintva olvashat.

Címlapfotó: YouTube