„Rohadt, szemét, zsidó” befektetőkről beszélt Baranyi Krisztina

2020-12-14 12:48:00
Egy ingatlan eladása kapcsán alakult ki viszály a kilencedik kerületben. A polgármester szerint nem ő az antiszemita, hiszen éppen ő vonta kérdőre vitapartnerét.

Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester saját szövetségeseivel veszekedett egy önkormányzati ingatlan sorsáról.

A Tények birtokába került egy hangfelvétel ebből a beszélgetésből, amelyen Baranyi vitapartnerének így érvel: „Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többen...”

„Ez egy demokráciában nem úgy működik...” – kezdte válaszát vitapartnere.

A Tények szerint azért van szüksége Baranyinak az ingatlan eladására, mert az önkormányzat nagyon rossz költségvetési helyzetbe került annak ellenére, hogy 2019-ben Bácskai János, fideszes polgármester 9 milliárd pluszban adta át az önkormányzat kasszáját.

Mivel nem világos, hogy milyen kontextusban hangzott el az idézett mondat, pontosan milyen ingatlanról és befektetőről van szó, egyáltalán kivel keveredett vitába a polgármester, kérdésekkel fordultunk hozzá. Baranyinak az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. Hogyan kommentálja a felvételt?

2. Végül értékesítették-e az ingatlant? Ha igen, kinek? Pontosan melyik ingatlanról van szó?

3. Kikkel vitázik a felvételen?

Ahogy válaszol, frissítjük a cikket.

A polgármester a közösségi oldalán reagált az eseményekre. Baranyi az alábbiakat írta: „Antiszemitizmussal és ingatlanok önkényes eladásával vádol a kormány propagandamédiája. Természetesen hazudnak. Talán a ma nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján önmagában is egyértelmű, de ha nem, akkor a Fidesznek nyilvánosságra kellene hoznia a teljes beszélgetés felvételét: nem zsidózom le a történetben szereplő vállalkozót, hanem éppen, hogy én vontam kérdőre vitapartnereimet esetleges antiszemitizmusuk miatt. »Nem adjuk el a telket, nem lesz belőle semennyi bevételünk, viszont a rohadt szemét zsidó befektető, az nem építhet 1200 négyzetméterrel többet. Ugye?« A mondat egy több órás online vita végén hangzott el, ahol néhány képviselő egy kisebb önkormányzati telek eladása ellen szólalt fel. Ekkor már nem maradt más érv az álláspontjuk mellett, mint amit én ebben a kérdésben valóban provokatívan felteszek: csak nem a befektető származása ellen van kifogásuk?”