A szlovén kormány megvonja a pénzbeli támogatást az állami hírügynökségtől

2020-12-03 15:48:00
Janez Janša azzal indokolta a pénzügyi támogatás megvonását, hogy a kormány nem kapta meg az idei pénzügyi kimutatásokat.

Elzárja az állami pénzcsapokat a szlovén kormány az állami hírügynökségnél – írja az Euronews. A portál szerint a Janez Janša által vezetett szlovén kormány így akarja befolyása alá vonni a közmédiát (STA), amit az nehezít, hogy a kormánypárt több baloldali, konzervatív és liberális párttal koalícióban irányítja az országot. Janez Janša cáfolta, hogy a hírügynökség kivéreztetése lenne a cél, ugyanakkor az ellenzék a ljubljanai parlament rendkívüli ülését kezdeményezte az ügyben.

A szlovén kormányfő azzal indokolta a pénzügyi támogatás megvonását, hogy a kormány nem kapta meg az idei pénzügyi kimutatásokat, ugyanakkor az STA vezetése szerint ez nem igaz. A Népszava arról írt az ügyben, hogy a ljubjanai Kormányzati Kommunikációs Hivatal (UKOM) már az októberi kompenzációs összeget sem utalta át a médium számára. Az UKOM állítása szerint viszont az STA igazgatója, Bojan Veselinovic nem adta át nekik azt a dokumentációt, ami lehetővé tenné az összeg folyósítását.