Eltávolították a Notre-Dame megolvadt állványzatát

2020-12-01 12:32:00
Ezzel a katedrális megmenekült a legnagyobb veszélytől, folytatódhat a szerkezet stabilizálása és az épület rekonstrukciója.

Elbontották a Notre-Dame korábban megkezdett felújítási munkálatai miatt felállított állványzatot, amely a tűz során szinte ráolvadt a tetőszerkezetre, írja az Építészfórum. Ezzel  a lépéssel fontos mérföldkőhöz érkezett a párizsi katedrális megmentése. Az eldeformálódott, megolvadt, 200 tonnás szerkezet eltávolítását nyáron kezdték el. A francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot szerint ezzel a műemlék megmenekült a legnagyobb veszélytől, folytatódhat a szerkezet stabilizálása és az épület rekonstrukciója.

2021-re helyrehozható a szerkezet és 2024-ig befejeződhet Viollet-le-Duc 1859-es tornyának rekonstrukciója is.

(Építészfórum)

(Fotó: A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame székesegyház huszártornya körüli állványzat bontását végzik a munkások 2020. június 8-án. A gótikus katedrális huszártornya felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. A tűzben leégett a tetőszerkezet és leomlott a kúp alakú huszártorony, az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. MTI/EPA/Ian Langsdon)