Közel ötödik hónapja tartanak a tüntetések Fehéroroszországban

2020-11-29 17:23:00
Ismét ezrek tüntettek vasárnap Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen, a biztonsági erők több mint 120 tiltakozót őrizetbe vettek.

Ismét ezrek tüntettek vasárnap Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen, a biztonsági erők több mint 120 tiltakozót őrizetbe vettek. A fővárosban a tüntetők lakónegyedekben gyülekeztek, hogy a fehér-piros-fehér történelmi zászlók alatt a korábbi nagy menet helyett kisebb csoportokban a belvárosba vonuljanak. A helyi média szerint mintegy húsz, a Nasa Niva független hírportál szerint 60 gyülekezőhely volt Minszk különböző negyedeiben a 0 Celsius-fokhoz közeli téli hidegben és hóesésben. A Vjaszna (Tavasz) jogvédő szervezet 123 ember nevét tette közzé, akiket őrizetbe vettek. A Telegram üzenetküldő portálon közölt videofelvételek szerint több tüntetőt mikrobuszokba tuszkoltak a biztonsági erők. Médiajelentések szerint a rendőrök követték a tiltakozókat a lakónegyedekben a házak udvarába és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

Hasonló tüntetéseket tartottak Fehéroroszország más városaiban is, egyebek között Bresztben, Vicebszkben és Hrodnában. Mint a korábbi vasárnapokon, a belügyminisztérium több száz egyenruhás alkalmazottja járőrözött a fővárosban. A videofelvételeken rabszállító járműveket, vízágyúkat lehetett látni a főváros utcáin. A belváros nagy részét a biztonsági erők kordonokkal zárták le. Hat metróállomást bezártak és szünetelt a mobilinternet-szolgálatás. Egyes elővárosokban kikapcsolták az áramszolgáltatást. Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. A tüntetések kezdete óta legalább négy ember meghalt a megmozdulásokon, illetve a kihallgatásokon. Az utóbbi időben csökkent a tüntetők száma, a hatalom pedig elutasít mindenféle engedményt.

Az Európai Unió nem ismeri el Lukasenkát elnöknek, az ellenzék pedig a választáson hivatalosan a második helyen végzett Szvjatlana Cihanouszkaját tekinti győztesnek. A Litvániába menekült Cihanouszkaja videoüzenetében hajtott fejet a tiltakozók előtt, akik – mint mondta – hűségesek maradtak önmagukhoz a rettenetes erőszak és embertelenség ellenére is. A bebörtönzött Marija Kalesznyikava ellenzéki vezető a Der Spiegel című német hírmagazinnal ügyvédje által elküldött nyilatkozatában közölte, hogy aggódik a fehérorosz nép jóléte miatt. „A hatalomhoz való semmilyen ragaszkodás sem indokolhat ilyen példa nélküli erőszakot” – mondta, hozzátéve, hogy békés tüntetőket vertek, kínoztak, sebesítettek és öltek meg. „Rendőrállamban élünk” – jelentette ki.

(MTI)