A NAV indíthat eljárást Bíró László ügyében

2020-11-25 12:42:00
Hadházy pedig a jövő hétre ígéri a feljelentést.

Költségvetési csalás miatt a NAV indíthat eljárást a baloldal volt jelöltje, Bíró László korrupciógyanús ügyében – értesült a Magyar Nemzet. Az esettel kapcsolatban szintén feljelentést ígérő Hadházy Ákos a lapnak azt állította, hogy ügyvédje a jövő héten készül el a beadvánnyal.

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Tényi István korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztására vonatkozó beadványát, amely alapján három év szabadságvesztésre is ítélhették volna a baloldal prominenseit. Az ügyészség indokolása szerint a vonatkozó szabályozás – Btk. 300. paragrafus – alapján hivatalos személynek akkor van feljelentési kötelezettsége, ha kifejezetten ebbéli minőségében hitelt érdemlően szerez tudomást még le nem leplezett vesztegetésről.

Szerencsi választások

Ismert: a közelmúltban lezajlott a szerencsi időközi országgyűlési választás, ahol az ellenzék közös jelöltje, az antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró László alulmaradt a fideszes Koncz Zsófiával szemben. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csupán a választás másnapján közölte: bár egy Bíróval kapcsolatos súlyos korrupciós ügyről tudomása volt, szolidaritásból erről a nyilvánosságnak nem, ám az ellenzéki pártok vezetőinek beszámolt – akik ezután sem tettek semmit.

A baloldali pártok egy nap hallgatás után közös közleményben határolódtak el Hadházy állításától azt hangoztatva, hogy a független képviselő egyiküket sem kereste meg Bíróval kapcsolatos aggodalmaival. Tényi István ekkor fordult a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amelynek elutasító határozata után immár költségvetési csalás gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségen tett bejelentést. Utóbbi a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vizsgálati osztályának továbbította a feljelentést a szükséges intézkedések megtétele végett.

Mindeközben Hadházy...   

Mindeközben Hadházy Ákos közösségi oldalán bizonyítékokat tett közzé Bíró László korrupciógyanús ügyéről, megerősítve: bizonyítani tudja, hogy az ellenzéki pártok vezetőinek értesülniük kellett a jelzéseiről, amelyeket többüknek személyesen tett meg. Hadházy végül közölte, hogy feljelentést tervez Bíró ügyében. Mivel ez mindeddig nem történt meg, lapunk megkereste a képviselőt, hogy tartja-e a szavát. Azt is megkérdeztük tőle, hogy ha mégsem tesz feljelentést, akkor az nem hitelteleníti-e a korrupció ellen folytatott tevékenységét.

A feljelentést készítő ügyvédnek a megbízást megadtam, aki arról tájékoztatott, hogy jövő hét közepére készül el vele, mert előtte a maszkgyártó kínai gépsor, illetve a Kovács Sándor képviselő körzetében történt visszaélések miatti feljelentéseket is meg kellett írnia” – közölte Hadházy Ákos a Magyar Nemzettel.

Kép forrása: Facebook