Morawiecki: Igen az EU-ra, nem a jogállamiság önkényes értékelésére

2020-11-19 13:13:00
„Lengyelország nem egyezhet bele ilyenfajta uniós mechanizmusokba, mivel ezek a politikai és önkényes kritériumokat előnyben részesítik az érdemi értékelésekkel szemben” – szögezte le a lengyel kormányfő.

Igent mondunk az Európai Unióra, de nemet az úgynevezett jogállamiság értékelésében alkalmazandó önkényes kritériumokra” – áll Morawiecki bejegyzésében. A lengyel kormányfő szerint Lengyelországot „különféle irányokból ostorozzák”, amihez a jogállamiság „hamis értelmezését” is felhasználják. „Lengyelország nem egyezhet bele ilyenfajta uniós mechanizmusokba, mivel ezek a politikai és önkényes kritériumokat előnyben részesítik az érdemi értékelésekkel szemben” – szögezte le Morawiecki, aki csütörtökön részt vesz az uniós állam- és kormányfők videoértekezletén.   

Hétfőn Magyarország és Lengyelország a nagyköveti szintű uniós tárgyaláson megvétózta az uniós költségvetési csomagtervezetet a források kifizetésének tervezett jogállamisághoz kötése miatt. A lengyel miniszterelnök hasonló értelemben nyilatkozott szerda esti parlamenti felszólalásában is, amelyben bejelentette: csütörtökön határozattervezetet terjeszt elő a szejmben az uniós költségvetési tárgyalások során képviselt lengyel álláspont támogatására.   

A kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselőinek egy csoportja által csütörtökön már be is nyújtott, várhatóan még a szejm aznapi ülésén napirendre kerülő dokumentumban felhívják az uniós szerveket és a tagállamokat a költségvetési tárgyalások felújítására, az alapszerződésekkel, valamint az Európai Tanács júliusi záró következtetéseivel összhangban álló megállapodás elérésére. A szövegben „nagy felelőtlenségnek” nevezik a tagállamok közötti megosztás előidézését, és bizalmukat fejezik ki, hogy „világos, objektív, az alapszerződéseknek megfelelő” előírások megfogalmazása lehetővé teszi majd az európai gazdaság számára szükséges megállapodás elérését. A tervezetben azt is aláhúzzák: Lengyelország demokratikus és szuverén jogállam, amelynek jogait a többi tagállammal egyenlő mértékben, az uniós alapszerződéseknek megfelelően kell tiszteletben tartani.

(MTI)