Kisfilmmel üzent egy walesi kisváros Magyarországnak

2020-11-14 09:49:00
A kisfilm része a Magyar Cymru elnevezésű kezdeményezésnek, melynek célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a két nemzetet.

Kisfilmmel üzent a megközelítőleg ezerkétszáz lakosú walesi Montgomery városa Magyarországnak. A kisefilm a Magyar Cymru walesi-magyar kulturális kezdeményezés keretei közt valósulhatott meg, melynek célja, hogy „hidat képezzen” a két nemzet között. A kezdeményezés keretei közt korábban magyarok már forgattak filmet a walesieknek, melyben több mint harminc honfitársunk fogalmazta meg üzenetét egy-egy mondatban. „A júliusi videóüzenetünk nagy sikert aratott a walesiek körében. Több országos hírlap is beszámolt a kezdeményezésről, a walesi kormány pedig a közösségi médián keresztül köszönte meg a munkánkat” – számolt be róla Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója.

A magyar videó megtette hatását: a walesiek már válaszoltak is. A Montgomery kisvárosának lakói akkor figyeltek fel a magyarokra, amikor Arany János születésének kétszázadik évfordulóján még a BBC is beszámolt a magyar költő balladájáról, melyben megénekli az I. Edward király által legyilkolt hősies walesi bárdokat. A város lakóit meghatotta a gondolat, hogy a magyar diákok a walesiek hősiességéről tanulnak minden évben, így 2017-ben Montgomery akkori polgármestere, Eric Fairbrother díszpolgárrá avatta Arany Jánost.

Nem a montgomery-i kisfilm az egyetlen reakció ugyanakkor. A korábban Walesben élő Silló ELizabeth operaénekes meghívta a kisváros teljes lakosságát az évente megrendezett kunágotai és cardiffi walesi-magyar koncertsorozatra.

Fotó: Montgomery kisvárosának kisfilméből kivágva.