Szlovén miniszterelnökké tenné Trumpot egy helyi párt

2020-11-10 19:38:00
„A legkompetensebb embernek” adná a kormányrudat a válságos időkben egy szlovén párt.

Egy szlovén politikai erő, a parlamenten kívüli Haza Liga (DL) szlovén miniszterelnököt csinálna Donald Trumpból, miután nagy valószínűséggel Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást – derül ki az Azonnali.hu cikkéből.

A jobboldali párt közleményben szólítja fel Janez Janša miniszterelnököt – aki a választás utáni reggel gratulált Trump győzelméhez – hogy adjon politikai menedékjogot Trumpnak, egyben „a szlovén állampolgárságú házastárssal rendelkező személynek” ítélje oda rendkívüli eljárásban a szlovén állampolgárságot is.

Az alakulatnak ezzel komoly céljai vannak: egyrészről azt szeretnék, ha Donald Trump a vagyonát Szlovéniába hozná át még a demokrata Joe Biden elnökségének megkezdése előtt; másrészről úgy vélik: miután Janša megadja az állampolgárságot Trumpnak, azonnal mondjon is le a javára a kormányfői posztról.

A Haza Liga szerint „a jelenlegi gazdasági helyzetre, az európai eszme válságára és a migránsok előtti határzárra tekintettel” „a legkompetensebb embernek” kéne átvenni a kormányrudat délnyugati szomszédunknál – ez szerintük Donald Trump.

A Haza Liga mögött egyébként Bernard Brščič közgazdász áll, aki 2012 és 2013 között éppen Janša államtitkára volt, de mivel nem tartotta eléggé jobboldalinak a politikust, új pártot alapított.

Nyitókép: MTI/AP/Steve Helber