Gulyás Gergely: Tehát azért tüntetnek, hogy a korábbi rend álljon vissza, avagy függetlenektől a kereszténydemokrata kormány vegye vissza az SZFE irányítását?

2020-10-24 09:43:00
Én örülök, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Őszintén címmel pódiumbeszélgetést tartottak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel pénteken, október 23-án Velkovics Vilmos és M. Dobos Marianne vezetésével a Polgári Mulatóban. Ugyan sok téma elhangzott, a legaktuálisabb és a legégetőbb egyértelműen az SZFE-s hallgatók esete volt, akik aznap tüntetést szerveztek az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetésével, melyről mi is beszámoltunk. A miniszter itt foglalt össze markáns véleményét a Színház- és Filmmvészeti Egyetem működésével kapcsolatos kritikákról: „Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre, és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk” – jelentette ki.

Gulyás szerint az egyetem fölé helyezett kuratórium tagja, élén Vidnyánszky Attilával együtt (akinek már korábban is volt dolga az egyetemmel, igaz ekkor még kritika nem érte, hiszen a fia, ifj. Vidnyánszky Attila már jóval a tervezet előtt az SZFE-ben dolgozott), mind „a művészeti filmvilágból, színházi világból érkeztek, és a tehetségükhöz, hozzáértésükhöz nem férhet semmilyen kétség”, valamint kiemelte, hogy „szándékosan és helyesen törekedtek arra, hogy olyan személyek is legyenek bennük, akik az élet más területén sikeresek”. A miniszter kiemelte azt is, hogy itt valójában egy politikai harc folyik éppen, hiszen az iskola élén mindeddig „egy korábban még a balliberálisok által is sokat bírált, viszonylag belterjes társaság uralta”, avagy „itt nem egy szakmai vita van, hanem az ő teljes befolyásuknak az elvesztése az oktatásban. Itt egy pozícióharc van, ők pozíciókat védenek ahelyett,hogy leültek volna a kuratóriummal tárgyalni”.

A miniszter emellett felhívta az egyetem diákjainak figyelmét arra is, hogy jelenleg több pénz áll rendelkezésére az egyetemnek, mint bármikor korábban, valamint, hogy az elmúlt napokban megjelent új kormányrendelet értelmében megduplázták az új kuratórium kérésére az egyetem jövő évi költségvetését, mely összesen hárommilliárd forintot jelent. Mindemellett Gulyás kijelentette, hogy az SZFE-ügy nincs benne „ma az ország ötven legfontosabb ügyében”

Az egyetemfoglalással kapcsolatban Gulyás kijelentette, hogy ez nem helyes és nem is elfogadható, ugyanakkor „azt kell látni, hogy sokan kifejezetten azért lépnek föl így, mert azt várják, hogy velük szemben valaki valahol valamilyen erőszakot alkalmazzon”, mely szerinte akár jogilag még meg is alapozott lenne.