Az SZFE egy elrabolt templom

2020-09-03 22:21:00
Szeverényi János
777
Az SZFE Vas utcai épülete a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) Nemzeti Szövetségének székháza volt. Protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott, míg a kommunisták ki nem csinálták a KIE-t. Itt van ma az Ódry Színpad.

Néhány adat a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas u. 2/c. épületének történetéből.

A Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) Nemzeti Szövetségének székháza volt. Protestáns helyőrségi templomnak is helyet adott, ami ma az Ódry Színpad. 1943. december 5-én avatta fel Ravasz László püspök. Mindössze hét éven keresztül működhetett.

A KIE egy nagyszerű mozgalom volt 1950-ig, erőszakos feloszlatásáig. Felkarolta a falusi ifjúságot is, népfőiskolákkal, táborokkal, hittel, kultúrával segítve őket. Hatását és erejét jelzi, hogy Budapest közepén, háborús években, képesek voltak egy hétemeletes székházat építeni templommal, kollégiummal. Több ezren adakoztak.

A kommunista hatalom (a valódi diktatúra), egyesületek ezreit tiltotta be.

A KIE egyes vezetőit letartóztatták, meghurcolták, volt aki az Andrássy 60-ban halt bele a kínzásokba.

1990-ben engem bíztak meg az újraalakult KIE titkári teendőivel. Az első közgyűlésünket az Ódry Színpadon tartottuk. A bérleti díj harmincezer forint volt. Negyven év szünet után újra fiatalok imája, éneke töltötte be a termet, néhány órára…

Sokat visz utam erre. Mindig hevesebben ver a szívem az épület közelében.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.