Magyarország az EU-ban: balhés gyerek vagy megkerülhetetlen szövetséges? – Orbán Balázs-Mesterházy Attila vitainterjú a Mandiner hetilapban

2020-08-27 07:00:00

Írta: Szalai Laura
Milyen könyveket olvasott a nyári uborkaszezonban Orbán Balázs és Mesterházy Attila? Mennyire politizálódtak át az uniós intézmények? Ma az Európai Uniónak milyen jövőképe van? Vitainterjú a Miniszterelnökség miniszterhelyettesével és az MSZP képviselőjével a friss Mandiner hetilapban!

„Meg kellene végre értenie: nem az a cél, hogy a 27 tagállam közötti különbségeket teljesen eltüntessük, hanem hogy az érdekeket összeegyeztessük, és ennek révén a kontinens pozícióját erősítsük” – hangsúlyozza Orbán Balázs annak kapcsán, hogy milyen irányba tart napjainkban az Európai Unió.

Mesterházy Attila nem gondolja, hogy az EU meg akarná szüntetni a különbségeket az országok között, ám azt elismerte: a hatékonysággal vannak problémák, az unió válaszai sokszor lassúak. 

„Nem hiszem, hogy az EU tud úgy működni, mint az Amerikai Egyesült Államok, de nem is biztos, hogy ez baj” – válaszolta arra, hogy baloldali politikusként mit gondol a DK által favorizált föderális Európáról.

Annak kapcsán, hogy az unió miként kezelte a koronavírus-járványt, a miniszterhelyettes kiemelte: nem jó irány, ha arra hivatkozik az EU, hogy azért nem tud koronavírusügyben segíteni, mert az nemzeti hatáskör. 

„Érdekes módon a migráció miatt ide tudnak küldeni valakit, aki elmegy a kerítéshez, majd kritizálja a határvédelmi intézkedéseket. A járvány idején ez miért nem működött?” – tette fel a kérdést. Mesterházy Attila viszont úgy látja, cinikus dolog egyszer a mélyítés elmaradása, máskor meg a megvalósulása miatt kritizálni a közösséget. 

Távolodott egymástól Európa és Magyarország az elmúlt tíz évben? – kérdeztük a politikusokat, amire Orbán Balázs leszögezte:
nem változott a felek viszonya. „Most a helyünkön vagyunk, kézen fogva sétálunk a többi tagállammal, csak nem mindegy, milyen irányban”.

Mesterházy sosem gondolta, hogy az Orbán­-kormány ki akarja léptetni az országot az unióból, de szerinte tény: a mostani sokkal messzebb áll az európai uniós gondolkodástól, mint korábban bármelyik kormány, beleértve az első Orbán­-kabinetet is. 

Orbán Balázs úgy látja, ma már axióma, hogy Közép­-Európa nélkül és akarata ellenére nem lehet döntést hozni az EU-ban. Az MSZP képviselője szerint viszont a V4­-ek bizonyos kérdésekben felismerték, együtt többre mennek, de ennek nincs akkora jelentősége mint amekkorát a kormány a kommunikációban tulajdonít neki. 

Interjúfotók: Földházi Árpád

***

A teljes vitainterjú a Mandiner most megjelent friss lapszámában olvasható, illetve előfizetőink ide kattintva el tudják olvasni online is.