Akár 9 százalékos is lehet az idei hiány

2020-08-24 15:00:00
A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét – mutat rá a Pénzügyminisztérium közleménye.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet – jelentette be közleményében a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye azzal indokolja az óriási hiánycél-emelkedést, hogy a kormány célja, hogy a magyar költségvetés a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kiadásait a jövőben is maradéktalanul biztosítsa. Vagyis a GDP-arányos államháztartási hiányt alapvetően három tényező tornássza fel ilyen magas szintre: a járvány elleni védekezés közvetlen kiadásai, a gazdasági hatásokat ellensúlyozó gazdaságélénkítő lépések (az eddigiek és a tervben lévők egyaránt) és a gazdasági visszaesés, ami a GDP szintjét a vártnál alacsonyabban tartva a nevező hatáson keresztül emeli a hiánycélt.

Bár a gazdasági visszaesés mértéke Magyarországon az EU-átlag alatt maradt, a második negyedévben – éves összevetésben – 13,6%-kal mérséklődött a magyar gazdaság teljesítménye, amely elmaradt az előrejelzésektől. A gazdasági lassulás és az eddig meghozott adócsökkentések együttesen több mint 1400 milliárd forinttal csökkentik az államháztartás éves bevételét – fogalmazott a minisztériumi közlemény.