„A megoldás a családokban van” – Csernus Imre a Mandiner hetilapnak

2020-08-06 12:59:00

Írta: Szalai Laura
Pozitív lenne, ha az emberek beismernék önmaguknak, hogy nem a világ a felelős a katasztrofális életükért, ha­nem ők maguk – mondja a Mandiner hetilapnak adott interjújában Csernus Imre, aki szerint már az óvodában el kellene kezdeni oktatni a mentálhigiénés konfliktuskezelést. A nyilvánosságtól jó ideje visszavonuló pszichiáterrel noszvaji éttermében beszélgettünk a magyarok lelkiállapotáról, férfi-női szerepekről és a fogyasztói társadalom ártalmairól.

„Budapest mint épületegyüttes gyönyörű város, de az ott élők többsége búval bélelt, erőszakos, türelmetlen és frusztrált. Nagyon kevés olyan budapesti van, akinek megvan a belső békéje és jól érzi magát a bőrében” – mondja Csernus Imre, aki jó ideje elköltözött a fővárosból vidékre. Szerinte ha az összképet nézzük, valamelyest talán optimistább a magyarok hozzáállása az élethez az elmúlt években, ám összességében még mindig van hova fejlődünk a boldogságunkat tekintve. 

A pszichiáter szerint – aki jelenleg Noszvajon vezet egy éttermet – a karanténidőszak egy váratlanul jött megméretés volt,

ami ideális volt arra, hogy megmutassa: mire képes az ember a kompenzációs eszközei nélkül.

Szerinte ez a pár hónap kevés volt arra, hogy valaki megszerezze a lelki immunitást, csupán arra ehetett  elég, hogy az emberben bizonyos fontos konflik­tusok megfogalmazódjanak, és felületesen elkezdjen velük foglalkozni. 

„A szülők ma a legtöbbször pénzzel akarják megvásárolni az elmulasztott valódi figyelmet. Ma már az autók hátsó ülésén iPad van, hogy a gyerek minél jobban ellegyen, és hagyja békén őket” – mondja annak kapcsán, hogy mennyire hitelesek manapság az anyák és az apák.

Úgy látja, jó lenne, ha meglennének a hagyományos férfi-női szerepek a családokban,

ám ma már azt is nehéz meghatá­rozni, hogy mi számít hagyományosnak. 

„A nemek összekavarodása már nagyon rég megtörtént azzal, hogy a hölgyek a férfiakat kiskoruktól kezdve »kasztrálják«” – fogalmaz Csernus.

Szerinte ahhoz, hogy a gyerekek megfelelő önbecsüléssel rendelkezzenek, egyrészt a családokban van teendő, ahol a szülők érzelmileg felnőttek, és így nevelik a gyerekeiket is. 

„A másik megoldást a mindenkori állam tudná nyújtani. Nagyon gyorsan, már az óvodában el kellene kezdeni oktatni a mentálhigiénés konfliktuskezelést, amihez a megfelelő szakemberek képzésére lenne szükség. Ha ez megtörténne, a gyerekek teljesen másképp élnék meg a serdülőkort” – mutat rá.

Csernus Imre beszélt arról is, hogy fiatal orvosként a jobb­ és a baloldal is megkereste, de mindkettőnek nemet mondott. 

„Orvosként nem tudom letenni a voksomat a jobb­ vagy a baloldal mellett, hiszen én nem a jobb­ és baloldallal, hanem az emberi konfliktussal foglalkozom” – fogalmaz interjúnkban. 

A teljes interjú a Mandiner frissen megjelent lapszámában olvasható: kapható az újságárusoknál vagy előfizetés útján. Előfizetőink itt olvashatják el a teljes interjút online.

Fotók: Földházi Árpád