Ausztria rendőröket küld Szerbiába, akik segítenek az illegális bevándorlás megakadályozásában

2020-07-29 17:57:00
Ausztria emellett technikai felszereléssel, a többi között hőkamerákkal segíti a szerb hatóságok határvédelmi munkáját.

„Ausztria tízfős rendőrségi kontingenst küld Szerbiába, hogy segítsenek a szerb-észak-macedón határon az illegális bevándorlás megakadályozásában” – közölte szerdán az osztrák belügyminisztérium. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerda délután Bécsben búcsúztatja a balkáni országba induló rendőröket. A tárca hangsúlyozta, hogy Ausztria emellett technikai felszereléssel, a többi között hőkamerákkal segíti a szerb hatóságok határvédelmi munkáját.

Egy korábbi közlemény szerint az osztrák rendőrök Presevóban fognak állomásozni a szerb-észak-macedón határon augusztus elejétől. Nem ez az első alkalom, hogy Ausztria segít Szerbiának a határvédelemben. 2017-ben Wolfgang Sobotka húszfős egységet küldött a szerb-bolgár határra. Az APA osztrák hírügynökség felidézte, hogy osztrák rendőrök más uniós tagállamokban is nyújtanak hasonló segítséget. Márciusban Ausztria 21 rendőrt küldött a magyar határvédelem megerősítésére a szerb-magyar határra. Ugyanakkor a Cobra különleges egység egyik különítményét küldték Görögországba. A múlt héten jelentette be Karl Nehammer, hogy migrációpolitikai koordinációs fórumot hoznak létre bécsi székhellyel. Az új fórum célja hatékonyabbá tenni az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok intézkedéseit.

A tájékoztatás szerint az új fórum mindenekelőtt négy központi kérdésben történő koordinációra fog törekedni. Ezek között van az Európai Unió külső határainak védelme, a menekültstátuszra nem jogosult migránsok visszaküldése, az embercsempészet elleni küzdelem, valamint a gyorsabb és hatékonyabb menedékkérelmi eljárások kidolgozása.

(MTI)