„A Fidesz nem hűtlen népség” – Novák Katalin a Mandiner hetilapnak

2020-07-09 07:00:00

Írta: Szalai Laura
„Mindenki azzal élhet, akivel szeretne, és azt sem mondjuk meg, hogy vállaljon-e gyereket egy pár, s ha igen, mennyit” – mondja Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Mandiner hetilapnak adott interjújában. A Fidesz alelnökével a demográfiai helyzetről, a sorosozásról,  Orbán Viktor egyik kedvenc rajzfilmjéről és a Fidesz néppárti tagságáról is beszélgettünk.

„Ha egy szót elkoptatunk, az nem tesz jót neki, de a család szó nem helyettesíthető, mindannyiunk életének olyan fontos része. Használjuk csak bátran!” – mondja ma megjelenő hetilapunkban Novák Katalin, amikor arról kérdezzük: nem viszi-e túlzásba a családozást a kormány?

Az államtitkár hangsúlyozza, a kabinet szerint mindenki azzal élhet, akivel szeretne, ebbe nem szólnak bele. „A kormányzat, az én feladatom, hogy a családalapítás előtt álló akadályokat megszüntessük, hiszen a közösség számára érték, ha a fiatalok felelős módon gyermekeket vállalnak”.

Elismeri, hogy

a családalapítás nem csak anyagi, hanem mentalitásbeli, kulturális kérdés is.

„A nyugati világban mindenhol igaz, hogy a fiatalok később vállalnak gyermeket. Ez a tendencia nálunk megtorpant” – hívja fel a fel a figyelmet.

Szerinte nem igaz, hogy a kormány a vagyonosabbakat részesíti előnyben, azt az életstratégiát viszont nem tudják támogatni, hogy valaki a gyerekeiből és nem a gyerekeiért akar élni. „A szegényebb családoknál ugyanúgy igyekszünk csökkenteni a gyermekvállalás költségeit” – szögezi le. A politikus elismeri, hogy bár sok támogatást nyújtanak a családalapítás előtt álló fialatoknak, abban lát még feladatot, hogy a felnőttkor első szakaszában segítsék azokat a fiatalokat, akiknek nincs önálló otthonu  és albérletben élnek.

„Amikor kellett, Zsófi mindig rendelkezésére állt annak, akivel értelmesen lehetett beszélni, színjátékban azonban nem vállal statisztaszerepet” – ezt már arra válaszolja, hogy nem lát-e problémát abban, hogy Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár az ellenzéki sajtóval nem áll szóba, és nem tárgyal egy fiatalok érdekeit is képviselő szakszervezettel.

Novák Katalin a nemzeti konzultáció kapcsán hangsúlyozza: meg kell adni azt a szabadságot az embereknek, hogy evidensnek tűnő kérdésekben is elmondhassák a véleményüket. Elmondja: ő Soros Györggyel csak annyit foglalkozik, amennyit muszáj, „az is éppen elég energiámba kerül” .

Novák a Fidesz alelnökeként beszél arról is, hogy

a pártja vezetésében nem statáriális döntések születnek,

„az elnökségi üléseken gyakran zajlanak rendkívül izgalmas és szenvedélyes viták”. Kiderült az is, hogy nemrég Orbán Viktor a Rango című rajzfilmet ajánlotta az államtitkárnak.

„Szerencsére Donald Tusk nem azonos a Néppárttal, mi pedig nem vagyunk hűtlen népség. Ehhez a pártcsaládhoz tartozunk, és megadjuk az esélyt egymásnak a folytatásra” – jelenti ki végül Novák Katalin annak kapcsán, hogy miként látja a Fidesz jövőjét a Európai Néppártban. Hozzáteszi, hogy a minapi magas szintű berlini megbeszéléseik is azt igazolták: szoros a jobbközép német és magyar kormánypártok közötti szövetség, és ezek a szempontok inkább a maradás mellett szólnak.

 

A teljes interjút a Mandiner hetilap csütörtökön megjelent számában, illetve előfizetőink portálunk hetilap rovatában is olvashatják!

Fotók: Földházi Árpád