Az alapjövedelem bevezetése mellett foglalt állást Tordai Bence

2020-07-02 10:02:00
Válaszában Dömötör Csaba rámutatott: Finnországban ez az ötlet már csúfosan megbukott, mert nem javított a foglalkoztatáson.

Az alapjövedelem kérdéséről, a Hajdúnánásra tervezett motoGP-pálya környezeti hatásairól, és a társaságiadó-támogatásokról is szó volt a napirend előtti felszólalások során, az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

Párbeszéd: Be kell vezetni az alapjövedelmet

Az alapjövedelem bevezetése mellett foglalt állást Tordai Bence (Párbeszéd). Kijelentette: azzal a társadalom 80 százaléka egyetért, nem növelné a költségvetés hiányát, de létbiztonságot hozna sokaknak. Az alapjövedelemben részesülő családoknál csökken az iskolai lemorzsolódás – sorolta az előnyeit, hangsúlyozva: az nem segély, hanem állampolgári jogosultság, ami garantálja, hogy senki ne maradjon nincstelenül.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte: az ötlet bizonyítja, hogy a munkaalapú rendszer helyett segélyalapút vezetnének be. Finnországban azonban ez már csúfosan megbukott, mert nem javított a foglalkoztatáson – fogalmazott. Úgy folytatta: az ellenzéknek például Budapesten minden lehetősége meg lenne felelős döntések meghozatalára, de miközben az ígéretekből alig tudnak valamit felmutatni, már arról beszélnek, hogy Karácsony Gergely legyen miniszterelnök. A főpolgármester vezetői és döntéshozói képességeiről azonban mindent elmond az, ahogyan a Lánchíd felújításának ügyét kezeli – vélekedett. Azt is kérdezte: a Párbeszéd nevű párt folytatott-e párbeszédet a Budapestre ingázókkal a közlekedés átalakításáról.

LMP: „Zöld” újjáépítésre van szükség

Schmuck Erzsébet (LMP) a Hajdúnánásra tervezett motoGP-pálya beruházását kifogásolta, feleslegesnek minősítve azt. Nem készült megfelelő környezeti hatástanulmány – jelentette ki. Úgy ítélte meg: a járvány után a gazdaságot más irányba kell fordítani, és az unióval összhangban a „zöld” újjáépítésre kell helyezni a hangsúlyt. A klímavédelmet előtérbe kell helyezni a gazdaság átalakítása során. Bírálta a kormányt, amiért folyamatosan nemet mond ezen törekvésekre, holott szerinte egyértelművé vált a gazdaság sérülékenysége, ugyanis mind az autóipar, mind a turizmus megsínylette a válságot.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy felelt: a kormány elkötelezettségét klímaügyben nem lehet kétségbe vonni, azt számtalan intézkedés bizonyítja. Hozzátette: a kormány sokkal többet tett le az asztalra, mint azok a baloldali pártok, amelyek megpróbálják magukat az elmúlt időszakban zöldre festeni. Sorolta ugyanakkor azokat az intézkedéseket, amelyeket nem szavazott meg az ellenzék: a Mátrai Erőmű klímabaráttá alakítását, a klímabarát atomenergia fejlesztését, és a vasútfejlesztéseket sem. Emlékeztetett arra is, hogy az LMP a maga által kezdeményezett klímaügyi vitanapon sem vett részt, és az ugyancsak általa kezdeményezett klímatörvényt sem szavazta meg. A Hajdúnánásra tervezett pályáról közölte: az 900 munkahelyet hoz létre, ami a régióban jelentős.

DK: Felháborító, amit a sporttámogatásokkal csinálnak

Varju László (DK) a társasági adóból nyújtott sporttámogatások (TAO) rendszerét bírálta. Kijelentette: miközben az önkormányzatoktól pénzt vonnak el, Felcsútra 50 milliárd forintnyi támogatás érkezett. Sérelmezte még, hogy számos fontos, az egészségügyet érintő költségvetési módosító javaslatukat nem fogadta el a kormányoldal. Olyan eseteket hozott fel, amelyek során szerinte visszaéltek a támogatásokkal. Példaként hozta az újpesti jégkorong szakosztály gazdálkodását, amely ellen elmondása szerint a szülők is feljelentést tettek. Visszásnak ítélte az újpesti jégcsarnok-beruházást is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára közölte: 156 milliárd forinttal növekszik jövőre az egészségügy büdzséje, amely 77 százalékkal lesz több, mint az utolsó szocialista kormány alatt volt. Az önkormányzatok is többlettel gazdálkodhatnak – hangsúlyozta. Újpest kapcsán azt mondta: tudja, hogy Varju László naponta egyeztet a kerületi ügyekről abban a városrészben, ahol nemrég a korábbi SZDSZ-es Ungár Klára lett a rendelő vezetője, kommunikációs feladatokkal pedig a DK-s Gréczy Zsolt fiát bízták meg. Szerinte Varju László hétről hétre Che Guevaraként küzd a tao-támogatások, vagyis egy nem létező probléma ellen. Rámutatott: Az önkormányzatok másban sem bíznak, az ellenzéki polgármesterek is tao-forrásokat gyűjtenek, Brüsszel pedig hat évre engedélyezte a tao-rendszert, mivel átláthatónak, szabályosnak, törvényesnek ítélte.

(MTI)