Pompeo bírálta az új hongkongi nemzetbiztonsági törvényt

2020-07-01 18:15:00
A miniszter aggodalmát fejezte ki minden egyes hongkongi személyes biztonsága iránt.

Bírálta és felháborítónak nevezte az új hongkongi nemzetbiztonsági törvényt az amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján. Mike Pompeo hangsúlyozta, hogy a Kína által Hongkongra „erőltetett” törvény „sértés valamennyi nemzetre nézve”. A miniszter aggodalmát fejezte ki minden egyes hongkongi személyes biztonsága iránt. Mint mondta: az új nemzetbiztonsági törvény valószínűleg érinti az ott élő amerikai állampolgárokat is. Az amerikai kormányzat folytatja a Donald Trump elnök által meghatározott irányvonal megvalósítását, és minden tekintetben véget vet a Hongkongnak eddig biztosított kedvező elbánásnak, és teljesen megszünteti a különleges kereskedelmi státuszt – jelentette ki.

„Még sok munka vár ránk” – fogalmazott, és jelezte, hogy az Egyesült Államok további, Kínára vonatozó törvények meghozatalára készül. A sajtókonferencián Pompeo nem zárta ki, hogy meghívják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a G7-es országcsoport kibővített csúcstalálkozójára. Hozzátette: a meghívásról az amerikai elnök dönt majd. Donald Trump júniusban javasolta Putyin meghívását.

Egy újságíró felvetésére, amely Oroszország afganisztáni szerepét és azokat a sajtóhíreket firtatta, amelyek szerint oroszok pénzt adtak afgán lázadóknak az Egyesül Államok és a nemzetközi koalíció katonáinak megölésére, Pompeo azt válaszolta: Washington „korrekt módon kezelte” az erre vonatkozó hírszerzési jelentéseket. Nem erősítette meg az erről szóló sajtóinformációkat és nem tért ki arra sem, hogy Donald Trumpnak volt-e tudomása az ügyről, de közölte, hogy Washington „komolyan veszi” Moszkva afganisztáni tevékenységét. A sajtótájékoztatón Mike Pompeo kitért az isztambuli Hagia Sophia templom ügyére is: arra sürgette Ankarát, hogy hagyja meg az egykori bizánci építésű ortodox bazilikát múzeumnak, és ne alakítsa át mecsetté.

(MTI)