Közép-európai fellépést sürget az Alapjogokért Központ a „brüsszeli genderlobbi” ellen

2020-06-11 15:30:00

Írta: Ádám Rebeka Nóra
Aláírásgyűjtő-kampány indul az Isztambuli Egyezményhez történő uniós csatlakozás ellen.

Az Isztambuli Egyezményhez történő uniós csatlakozás ellen kezdett aláírásgyűjtő-kampányba az Alapjogokért Központ és stratégiai partnere, a szintén keresztény-konzervatív nézeteket valló, és hasonló ügyeket felkaroló lengyelországi Ordo Iuris jogi elemzőintézet. Az online petíció felhívja a figyelmet az egyezmény több családellenes, a genderideológia terjesztését célzó pontjára. A kampányról Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kovács István stratégiai igazgató számolt be.

A  kezdeményezés célja, hogy világos üzenetet juttasson el az Európai Bizottságnak:

el a kezekkel a tradicionális családmodelltől, illetve a hagyományos férfi és női szerepektől!

Eddig Európa-szerte tizenöt szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, akik aláírásokat gyűjtenek, és a saját állampolgáraikat tájékoztatják. Egyre többen realizálják, hogy az Isztambuli Egyezmény egy báránybőrbe bújt farkas. Hivatalosan a nők elleni erőszakkal szemben kellene fellépnie – és persze ez egy olyan cél, amit mindenki szívesen támogat –, azonban látni kell, hogy ez az egyezmény erre egyáltalán nem alkalmas.

Kifejezetten mélyíti az ellentéteket a társadalmon belül

– mondta Kovács István.

Az Alapjogokért Központ szerint az egyezmény alapelve elsősorban a genderideológia, amely teljességgel összeegyeztethetetlen a magyar alaptörvény szabályaival. „Ezért minden eszközzel tiltakozni fogunk ez ellen” – szögezte le a stratégiai igazgató, majd hozzátette: azt látjuk, hogy az Európai Unió részéről nagyon erős a nyomás, hogy a tagállamok egyenként is, illetve az Unió, mint jogi entitás is csatlakozzon ehhez.

Párkányi Eszter és Kovács István sajtótájékoztatója

Párkányi Eszter kiemelte: 2017-ben Magyarországon elsőként az Alapjogokért Központ hívta fel a figyelmet az Isztambuli Egyezmény veszélyeire.

Az egyezmény nem jelentene a nők számára többletvédelmet

a jelenleg is érvényben lévő magyar szabályokhoz képest. Az elemző hozzátette: az egyezményt ratifikáló országokban egyébként nem lett kevesebb a nők elleni erőszak, amely valószínűleg a  tömegével befogadott bevándorlóknak tudható be.

Közép-Európa felvállalja és megvédi értékeit, és nem engedi, hogy a nőkkel szembeni erőszak elleni fellépés ürügyén ideológiailag szélsőséges megoldásokat vezessenek be a hagyományos családmodell gyengítése céljából – jelentette ki Párkányi. A több hónaposra tervezett kampány előreláthatólag 2020 szeptemberéig tart majd.