Az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni, akár 15 évet is kaphatnak a koszovói nők

2020-05-22 18:17:00
A pristinai ügyészség közleménye szerint az A.A. és L.I. monogramot viselő nők azért utaztak Szíriába, hogy önként csatlakozzanak a terrorszervezethez és segítsék a férfi harcosokat.

Terrorizmus és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez való csatlakozás miatt emeltek vádat két koszovói albán nő ellen pénteken Pristinában.

A pristinai ügyészség közleménye szerint az A.A. és L.I. monogramot viselő nők azért utaztak Szíriába, hogy önként csatlakozzanak a terrorszervezethez és segítsék a férfi harcosokat. Az Iszlám Állam legyőzését követően a nők a kurd erők fogságába kerültek, 2019 áprilisában pedig az amerikai hadsereg segítségével kiadták őket Koszovónak. A nők tevékenységükért akár 15 évnyi börtönbüntetésre is ítélhetők.

A koszovói parlament 2015-ben fogadta el a külföldi harcokban való részvételt tiltó törvényt. A jogszabály 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Koszovó területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat. Hivatalos adatok szerint mintegy 300 koszovói vett részt a szíriai és iraki harcokban az utóbbi években, közülük körülbelül harmincan még mindig a harctereken vannak. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka iszlám vallású, szélsőségesek azonban csak kis számban vannak jelen az országban.

(MTI)