Öt válasz – a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényről

2020-04-02 19:38:00

Hölvényi György
holvenyiblog.hu
Jó pár tévedés, félreértés, álhír kering a magyar és a nemzetközi sajtóban, illetve az EP háza táján.

Vád: Vészhelyzet határidő nélkül
Válasz: Az Országgyűlés bármikor visszavonhatja felhatalmazását, akár a veszélyhelyzet megszűnését megelőzően is. Továbbá a vészhelyzet kifejezetten a koronavírus járványra vonatkozik. Reméljük, hogy a járvány hamarosan véget ér, és ezzel együtt a veszélyhelyzet és ezáltal a rendkívüli intézkedések is (3. § (1) és (2) bekezdések).

Vád: Az Országgyűlés működését felfüggesztik
Válasz: Az új törvény kötelezi a kormányt, hogy a veszélyhelyzet elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtett intézkedésekről rendszeres tájékoztatást adjon az Országgyűlésnek. Ha a parlament nem ülésezik vagy határozatképtelen, akkor az Országgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői részére köteles tájékoztatást nyújtani (4. §).

Vád: Rendeleti kormányzás
Válasz: A kormány ezen rendkívüli jogkörét csak a járvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, csakis a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan (2. § (2) bekezdés). Az Alaptörvény (alkotmány) egyértelművé teszi, hogy veszélyhelyzetben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható, és a kormány nem korlátozhatja az alapvető jogokat (54. cikk). Valamennyi hatóság továbbra is az alkalmazandó alkotmányos és jogi keretek között fog működni.

Vád: Hamis hírek és szóbeszéd terjesztése: öt évig terjedő szabadságvesztés 
Válasz: A törvény a hamis hírek terjesztésénél sokkal konkrétabb és veszélyesebb cselekedetekért vezet be szankciókat. A szabályozás bűncselekménynek tekinti a valótlan tény vagy valós tény elferdítésének híresztelését, amely alkalmas arra, hogy a vírus elleni védekezés eredményességét akadályozza (10. § 337. § (2) bekezdés). Ez a rendelkezés különleges jogrendek alatt érvényes.

Vád: Karantén elhagyása: nyolc évig terjedő szabadságvesztés
Válasz: Az új törvény szerint aki akadályozza az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés végrehajtását, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan követik el. Továbbá a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz (10. § 322/A. § (1) (2) és (3) bekezdések).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.