Török Gábor minimum téved 2.

2020-03-26 14:17:00

Mráz Ágoston Sámuel
nezopontok.hu
Török Gábor nemrég úgy vélte, hogy a politikai elemzés meghalt. Nem lehet, hogy ő ölte meg?

„Az ismert politológus-kolléga azt állítja, a Fidesz előrehozott választásokat tervez a veszélyhelyzet után és a vitatott törvénytervezete ennek politikai megalapozására szolgál csupán.

Török Gábor az SZDSZ-től Vona Gáborig már mindenkinek dolgozott, vajon most ki a megrendelője? Legutóbbi közismert, független-objektív jóslata 2018-ból való, amikor a választásokon a Jobbik előretörését és a Fidesz számára kellemetlen meglepetést vizionált. Tévedett. Most is, minimum, téved. Szándéka az lehet, hogy ország-világ felé megüzenje, Orbán Viktor »hataloméhsége« szerinte »mindenre képes«. Csakhogy Magyarország nem Törökország és nem is Török-ország, hiszen:

A magyar kormánynak a jelenlegi parlamenti többsége biztos hátteret nyújt a kormányzáshoz, 2022 tavaszáig minden jel szerint biztosított a kétharmados többsége, amely az alkotmánybíró-választástól az Alaptörvény esetleges módosításáig kellemes helyzetet teremt számára. Minek mondjon le erről a Fidesz? Minden választás egyben kockázat is, a Gyurcsány Ferenc által megszervezett posztfasiszta-antifasiszta koalícióval szemben (ha sikerül minden korábbi hívüket táboron belül tartaniuk) nehezebb lesz a Fidesznek kétharmados felhatalmazást szereznie, mint 2010 óta bármikor, azaz nem érdemes a kormányoldalnak előre rohannia.

Természetesen a magyar országgyűlés többsége bármikor dönthet úgy, hogy feloszlatja magát, s ebben az esetben előrehozott választásokra kerülne sor, azonban a választás időpontját nem lehet eltolni a veszélyhelyzetben sem, mivel azt az Alaptörvény rögzíti (négyévente április-májusban kell tartani). Azaz Török Gábor sugalmazásának van alkotmányjogi alapja, csak hiányzik mögüle a politikai racionalitás. A kormányfő által többször hangoztatott versenyelőnye Magyarországnak, hogy a rendszerváltozás óta (!) nem volt előrehozott választás – miért éppen nehéz időkben akarná a stabilitás előnyét felszámolni a kormányfő? Amikor még az sem biztos egyes európai országokban, hogy a koronavírus miatt egy-egy választást technikailag le lehet bonyolítani. 2022-ben, minden jel szerint, ennek kevesebb kockázata van.

S végül egy politikai logikai szempont, amelynek Török Gábor saját bevallása szerint felkent szakértője: a Fidesz számára a jelenlegi politikai helyzet nemcsak a parlamenti matek miatt kedvező. Akárcsak a migrációs válságban, az ellenzéki szavazók harmada-fele most is egyetért a kormánnyal. Ilyenkor a percemberkék a pillanatot akarják kiélvezni (vö. előrehozott választás), a stratégák a hosszú távú hatásban gondolkodnak. A Fidesznek az az érdeke, hogy az ellenzéki választók emlékébe beleégjen a Gyurcsány-koalíció magatartása, nem az, hogy egy helyzeti előnyt azonnal aprópénzre próbáljon váltani. 2006 után sem akarta Orbán Viktor az akkori alkotmányos válságot az alkotmányellenes hatalomszerzésre felhasználni, s stratégiai türelme 2010-ben kifizetődött.

A sejtetés és üzengetés nem méltó az elemzéshez, ezért is gondoltam, hogy a fenti érveket érdemes megosztani a gondolkodó emberekkel. Török Gábor nemrég úgy vélte, hogy a politikai elemzés meghalt. Nem lehet, hogy ő ölte meg?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.