Lehullt a lepel a balliberális ellenzékről: ezért gátolják a védekezést!

2020-03-25 12:34:00

Kovács András
Facebook
Az ellenzék tevékenységéről mindent elmond az a viselkedés, amit a hétfői parlamenti ülésen tanúsítottak.

„Lehullt a lepel a balliberális ellenzékről: ezért gátolják a védekezést!

Lassan két hete tart Magyarországon a kihirdetett veszélyhelyzet, éppen itt az ideje, hogy ismételten több tanulságot levonjunk. 

1, A kormány folyamatosan dolgozik azon, hogy minél kevesebb kár essen emberéletben a koronavírus-járvány miatt. Ezzel párhuzamosan pedig a kialakuló gazdasági recesszió hatásaira próbál valamilyen elhárító receptet kitalálni. Mind az egészségügy, mind a gazdaság területén folyamatosan születnek az intézkedések. Mivel egy válsághelyzet kellős közepén vagyunk, így elsőre nagyon nehéz megítélni, hogy éppen melyik intézkedés a legjobb, és melyik az, amire nem lenne szükség. Ahogy telik az idő, a kormány folyamatosan felül is fogja vizsgálni egyes lépéseinek a hatását, és minden bizonnyal újabb lépéseket is tesz, valamint lehet, hogy korábban megtett intézkedések közül valamelyiket visszavonja. A legfontosabb azonban, hogy zajlik a kormányzás egy olyan időszakban, amire nem volt példa a rendszerváltás óta. Nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy egy olyan válságról beszélünk, amit nem a kormány idézett elő. Hasonló helyzetben volt 1990-ben az Antall-kormány is, amikor egy olyan válságot kellett kezelnie, amit nem az ő idézett elő. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormány 2006-ban egy olyan válságkezelésbe fogott bele, amit saját maga okozott, és ez az általuk generált válság temette maga alá a baloldalt 2010-ben. 

2, Az ellenzék tevékenységéről mindent elmond az a viselkedés, amit a hétfői parlamenti ülésen tanúsítottak. Azzal, hogy nemet mondtak a veszélyhelyzet meghosszabbítására nagyon súlyos károkat okoztak a kormánynak. De mi is állhat a döntésük mögött? A balliberális ellenzék abban bízik, hogy a most kialakult gazdasági válsághelyzet automatikusan elvezet ahhoz, hogy a kormány népszerűsége megrendül, és 2022-ben az ölükbe hullik a hatalom. Minden cselekedetüket ez mozgatja, és semmi más. Mindent egy lapra tettek fel, és bíznak benne, hogy a történelem megismétli önmagát, és minden úgy alakul, mint 1994-ben és 2010-ben. Mindkét estben óriási szerepe az akkori kormányok bukásában a gazdasági összeomlásnak. 

3, Egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a koronavírus-járvány, hogyan rajzolja át az eddig ismert világunkat. Az jól látszik már most, hogy az Európai Unió képtelen válságot kezelni. Persze ez nem újdonság, mert 2008-ban és 2015-ben is teljes csődöt mondott Brüsszel. Mindezeknek a fényében, ha vége lesz ennek a válságnak, érdemes lenne komolyan elgondolkozni azon, hogy mégis, mi értelme van fenntartani ezt az óriási bürokráciát, ha képtelen bármilyen döntést hozni egy válsághelyzet idején. Azt sem látjuk, hogyan alakul majd a világ nagyhatalmainak a kapcsolata. Ami biztos, hogy Kína nagyon aktív szereplőként jelent meg a világ színpadán, és más olyan térségekbe is eljutnak a segítsége, ahol eddig nem volt jelen. Oroszország is meglehetősen aktív szereplőként van jelen, míg az Egyesült Államok inkább a belső problémáival van elfoglalva. Hatalmas sakkjátszma is zajlik, de hogy ki ad mattot a végén, arra még várnunk kell.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.