Gesztust, államtitkár úr? Ezeknek?!

2020-03-25 20:40:00

Huth Gergely
PestiSrácok.hu
Elolvadóban van az Index, a 24.hu, a 444.hu és a HVG korábbi nagy fölénye, a krízishelyzetben az olvasók nem a pánikkeltőkben bíznak.

„Hűha! Nyilván megérte házhoz menni a leiskolázásásért. Csakhogy, amíg a kormányoldalon is vannak, akik elhiszik: nincs másik és szeretgetni kell az Indexet, amely járvány kezdete óta arcátlan módon hergeli az embereket, megingatja az éjt nappallá téve küzdő szakemberekbe vetett bizalmat, bevallottan »folyosói pletykák alapján« meghamisítja a karanténtörő, széket dobáló irániak történetét, hazudik a WHO ajánlásairól, vírustesztek, védőfelszerelések hiányáról delirál, vagy mint tegnap: öblösen diktátorozza Orbánt, miközben ugyanazért a rendeleti kormányzásért piros tenyérrel tapsikolja körbe az, amúgy is szenvedélyesen imádott Karácsony Gergelyt, nos addig az olvasók már kezdik meggyűlölni és kiismerni a szörnyeteget!

Szerintük, azaz a magyar választópolgárok és internethasználók szerint, ugyanis van másik, van hitelesebb. Hogy ezt az állítást megértsük, érdemes analizálni az emberek viselkedését a közösségi médiában. Az elemzők közül mi a LyzR analitikájára fizettünk elő, ebben a 19 legnépszerűbb közéleti portál, azaz a PestiSrácok.hu, az Origo.hu, a 888.hu, a MagyarNemzet.hu, a HírTV.hu – Mandiner.hu, a HVG.hu, a Mérce.hu, az Index.hu, az Atv.hu, a 444.hu, az Alfahir.hu, a Magyar Narancs Online, a MagyarHírlap.hu, a MagyarHang.org, a Hirado.hu, a Népszava.hu, a 24.hu és kíváncsiságból az MSZP-s álhírportál, azaz az EzaLényeg.hu cikkeinek facebookos interakcióit elemeztetjük (a Blogstart sem akartuk kihagyni, de őket sajnos csak blogonként tudja kezelni a rendszer).

Az analízisből az derül ki: elolvadóban van az Index, a 24.hu, a 444.hu és a HVG korábbi nagy fölénye, a krízishelyzetben az olvasók egyre inkább a jobboldali, konzervatív médiában és nem a pánikkeltőkben bíznak. Az elmúlt hét analízise szerint, például az első ötven legtöbbet osztott és lájkolt cikk majdnem mindegyike a járványról szól, és a PestiSrácok.hu ott áll a 8., a 13. és a 21. helyen. A napi jelentésekben is rendszeresen verjük az Index cikkeit. És ott vannak az első ötvenben az Origo, a 888 és a Magyar Nemzet írásai is.

Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a bizalom annak ellenére alakult ki a jobber média iránt, hogy a Facebook törvények felett álló cenzorai folyamatosan sanyargatnak bennünket és laptársainkat, pillanatnyilag is a teljes PS Facebook-oldal likvidálásával fenyegetnek bennünket, Aristo egy három évvel ezelőtti (!), amúgy teljesen hibátlan publicisztikája miatt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.