Patchwork

2020-02-27 01:02:00
Klementisz Réka | Kéri Gáspár
Szaftba mártott szövegek
| RK |


Van-e olyan magyar író, költő, aki egy sort sem szentelt a valóság gyomor körül forgó dimenziójának? Elképzelhető-e az irodalmi kánon konyhaművészeti kikacsintás nélkül? Tekintsünk el attól a Cserna-Szabó András és Darida Benedek katzenjammerológiai alapvetésében – a Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című, 2007-es macskajajregényben – már alaposan körüljárt ténytől, hogy a kultúrtörténet jórészt másnapokon íródott. Vegyük tehát csak az ételek, a magyar étkezési kultúra szakértő ismeretét, amely a magyar irodalomtörténet tanúsága szerint az íróknak éppúgy sajátja, mint a békebeli főuraknak. Olyan mennyiségű szövegre fogunk bukkanni, hogy egy élet is kevés lenne mind felfalni. Ideje van a böjtnek, de előtte egy jó lakomának, a torkos csütörtöknek. A legjobb időzítéssel kerül tehát a közönség elé a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiadványa, a Nyelv babérral című antológia, amely idézetek százaival bizonyítja a magyar irodalom gasztronómiai sokszínűségét. Azt, hogy a konyha univerzuma nemcsak örök ihletforrás, de irodalmilag is jól használható, sokféle jelentést sűrítő költői lehetőség, és hogy bárhol kutakodik az ember a magyar irodalomban, bizony szaftba mártott szövegekre bukkan. A kötet szerkesztői, Nagy Ágnes és Szilágyi Judit a bemutatón Cserna-Szabó Andrással beszélgetnek.

(Torkos csütörtök – könyvbemutató. Petőfi Irodalmi Múzeum, február 27. 18.00)
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés