Már érezni a családvédelmi akcióterv hatásait

2020-02-26 09:23:00

Novák Katalin
Magyar Hírlap
Nem szeretnénk, ha bárki kizárólag a pénz miatt vállalna gyermeket, de azt sem, ha az lenne a gátja a családalapításnak. Interjú.

„Hogyan alakult ezzel szemben tavaly a válások száma?

A válásokra nézve még nem állnak rendelkezésre a 2019-es adatok, de szerencsére folyamatos, majdnem harmincszázalékos csökkenést mutat a számuk 2010 óta 2018-ig. Évtizedek óta nem volt olyan alacsony, mint most.

Zömében milyen életkorban köttetnek a házasságok? Van e tekintetben változás?

A legnagyobb növekedés a harmincas éveikben járók körében volt, de tulajdonképpen az emelkedő tendencia minden korosztályra igaz.

Tavaly decemberben 8,2 százalékkal több gyermek született, mint az azt megelőző év utolsó hónapjában. Elmondható az is, hogy 8,1 százalékkal kevesebben is haltak meg, összességben tehát csökkent a természetes fogyás mértéke. Megfelel ez a várakozásoknak?

A gyermekvállalási kedv jelenleg 1,49, ami mintegy húsz százalékkal magasabb, mint 2011-ben.  Önmagában az, hogy ez a szám ezen a szinten már egy ideje stabilizálódott, jó hír, hiszen a kilenc évvel ezelőtti 1,23-as adat volt a mindenkori mélypont. Biztató jel az is, hogy a havi adatok szerint tavaly decemberben a gyermekvállalási kedv majdnem kilenc százalékkal magasabb volt, mint 2018 utolsó hónapjában. Bizakodhatunk tehát abban, hogy idén e tekintetben megint ugrás várható. Ha a gyermekvállalásról szóló döntéseket összefüggésbe hozzuk a családvédelmi akciótervvel – ami a legkevésbé sem alaptalan feltételezés –, akkor a tavaly februárban bejelentett kedvező intézkedések mostanság kezdik kifejteni a hatásukat. Tehát onnantól kalkulálhattak a párok a babaváró támogatással, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével, de ilyen a nagyszülői gyed és a személyi jövedelemadó mentesség a négygyermekes édesanyák esetében is, ami bár idén januártól lépett életbe, szintén már tavaly lehetett vele számolni.

Említette, hogy stabilizálódott a termékenységi ráta 1,49-en. Mivel billenthető ki?

Egyrészt további családtámogatási formákkal, amire jó példa a családvédelmi akcióterv. Úgy érzem, ez nagyon sokat számít, különösen azoknál a pároknál, családoknál, ahol a gyermekvállalásnak konkrét anyagi akadályai vannak. Nem szeretnénk, ha bárki kizárólag a pénz miatt vállalna gyermeket, de azt sem, ha az lenne a gátja a családalapításnak. Éppen emiatt számítok arra, hogy az akciótervnek érdemi hatása lesz a gyermekvállalási kedvre a továbbiakban is. Emellett változik a kultúránk, a gondolkodásunk, egyre inkább családbarát módon élünk és elismerjük a családokat, sőt, a nagycsaládosokat különösen. Meggyőződésem, hogy ennek óriási jelentősége van az egyéni döntésekben, hogy megbecsülik-e azt, aki gyermeket nevel, vagy az, hogy társadalmi szinten a nagycsaládot értéknek tekintjük-e.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.