Hazudni csak pontosan, szépen

2020-02-11 11:51:00

Bayer Zsolt
Bádog blog
Ha visszaélést tapasztalok, ne adj Isten, részrehajlást vagy politikai alapú diszkriminációt, azonnal a sajtóhoz fogok fordulni.

„Íme, az engem érintő, vidám kis részlet:

»Bayer Zsolt, aki 32 ezer forintért bérel egy 48 négyzetméteres önkormányzati lakást a Várban, az önkormányzati választások után arról beszélt, hogy attól tart, az új kerületvezetés megpróbálja kirakni otthonából. Megnyugodhat most?

Nincs ilyen szándék pillanatnyilag, hogy felbontsuk vele a szerződést. Viszont azt látni kell, hogy mondjuk például a költségelvű lakbérekkel kapcsolatban törvényi kötelezettség, hogy minden évben felül legyen vizsgálva, hogy valójában mennyi az önkormányzat költsége a bérlakásaira, és a költségelvű lakbért minden évben korrigálni kell annak alapján, hogy mennyi a valós költség. Mert hiszen a költségelvű azt jelenti, hogy annyit fizetsz nekünk a lakásért, amennyibe nekünk kerül az, hogy fenntartjuk.

Jelenleg mennyit fizet a költségelvű lakást bérlő lakó egy négyzetméterért?

425 forint plusz áfát. Az biztos, hogy a költségelvű lakbért felül kell vizsgálni, és korrigálva lesz. Tehát mondjuk Bayer Zsolt számíthat arra, hogy a lakása bérleti díja felül lesz vizsgálva.«

Nos, akkor lássuk a részleteket!

A 444-es propagandista seggnyaló (Jeszi barátom találó és igaz kifejezése) már a kérdésben két hazugsággal indít.

1.: Soha nem tartottam attól, hogy majd kitesznek a lakásból, és soha nem is nyilatkoztam ilyet.

2.: Soha, egyetlen pillanatig sem volt 32 ezer forint a lakásom bérleti díja. A 49 négyzetméteres lakásért – nem győzöm hangsúlyozni: mint mindenki más! – költségelvű lakbért fizetek (elvileg), havi 42 198 forintot.

S hogy miért elvileg?

Az interjú következő részében ott a válasz. V. Naszályi kifejti, miszerint számíthatok emelésre, »hiszen a költségelvű azt jelenti, hogy annyit fizetsz nekünk a lakásért, amennyibe nekünk kerül az, hogy fenntartjuk.«

És közli pontosan ezt a négyzetméterenkénti árat, ami tehát a polgármester, V. Naszályi állítása szerint 425 forint plusz áfa négyzetméterenként. Az én bérleményem (amit, ne felejtsük, 20 millió forintért tettem lakhatóvá!) 49 négyzetméter. Kapjuk elő zsebszámológépünket, és szorozzuk össze a 425 forintot 49-cel. Önöknek mennyi jött ki? Nekem 20 825 forint.

Vagyis: ha komolyan vesszük V. Naszályi közlését, akkor nekem költségelvű lakbérként 20 825 plusz áfa/ hó összeget kellene fizetnem a bérleményemért. Vagyis én jelenleg ennek a dupláját fizetem. Szívesen teszem. És örülök, hogy megint egy kicsit segíthettem.

S csak szólok, nagyon fogok figyelni, vajon csak én fogok-e többet fizetni, vagy mindenki. Például azok is, akik V. Naszályi kis csipetcsapatából pontosan ugyanúgy kerültek a Várba, mint én, és annyit is fizetnek, mint én? Erre külön gondot fogok fordítani. És ha visszaélést tapasztalok, ne adj Isten, részrehajlást vagy politikai alapú diszkriminációt, azonnal a sajtóhoz fogok fordulni. Még szerencse, hogy nekem nem kell majd messzire mennem…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.