Két Srí Lanka-i pék miatt lázadoznak a gyergyóditróiak

2020-01-28 19:50:00
Az a hír járja, hogy migránsokat telepítettek a településre.

„Migránsokat telepítettek Gyergyóditróba” – ez a hír terjed a Hargita megyei községben – írja a Maszol. Valójában két Srí Lanka-i állampolgár körül áll a bál, akik tíz napja álltak munkába egy helyi pékségben.

A településen feszült a hangulat, a lakosság egy része tüntetésre készül, többen a pékség termékeinek bojkottjára szólítottak fel a Facebookon. „Migránsmentes Ditrót akarunk. Nem fogjuk engedni, hogy elvegyék, ami a miénk” – nyilatkozta a Maszolnak egy gyergyóditrói nő. 

Az érintett pékség tulajdonosa, Köllő Csaba szerint „személyes konfliktus és rosszindulat állhat a vádak mögött.” A vállalkozó szerint a pékek „nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak. A helyi munkaerő segítségére lehetnek abban, hogy tartsuk a megfelelő minőséget. Hivatalosan vállaltak nálunk munkát minden iratuk rendben van”.

Köllő arra is emlékeztetett, hogy számos ditrói is más országban kereste és keresi a kenyerét. „Ha bennünket így fogadtak volna külföldön, most nagy bajban lennénk” – fogalmazott a vállalkozó a Maszolnak.

Frissítés: a Maszol.ro arról ír, helyi népszavazás kiírásáról próbálják meggyőzni a szerdai tanácsülésen a település vezetőit azok a gyergyóditróiak, akik tiltakoznak a két Srí Lanka-i vendégmunkás jelenléte miatt.

Időközben az Ázsiából érkezett pékmesterek ideiglenesen a közeli Gyergyószárhegyre költöztek a lap szerint.

Az Erdélyi Magyar Televízió riportja a helyszínről

 

Kép: ditroipekseg.ro