Beperelik rágalmazásért Hillary Clintont

2020-01-22 20:49:00
Tulsi Gabbard azért indít pert, mert Clinton azt állította róla: az oroszok favoritja.

Rágalmazás miatt pert indít Tulsi Gabbard, az amerikai demokraták elnökjelöltségére pályázó politikusnő Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje, volt külügyminiszter ellen. A hawaii képviselőnő szerdán nyújtotta be a perkeresetet a manhattani szövetségi bíróságon. Hillary Clinton ugyanis még tavaly októberben azt állította: a 2020-as amerikai elnökválasztáson Gabbard „az oroszok favoritja”. A keresetben Gabbard ügyvédje kijelentette: Clinton nyilatkozatával kívánta „megtorolja” azt, hogy Gabbard a 2016-os választásokon Clinton pártbeli vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort támogatta.

A benyújtott dokumentum, amelynek részletei az amerikai sajtóban is megjelentek, úgy fogalmaz: „akár személyes gyűlöletből fakadóan, politikai ellenségeskedés miatt, vagy az attól való félelemből eredően, hogy a Clinton és szövetségesei által oly sokáig uralt pártban valós változások indulhatnak meg, tény az, hogy Clinton hazudott”. Bár kártérítési összeget nem jelölt meg, Tulsi Gabbard közölte: legalább 50 millió dollár értékű kárt szenvedett. Hillary Clinton kommentárja tavaly októberben hangzott el, amikor a korábbi amerikai elnök, Barack Obama kampánymenedzserével, David Pflouffe-fal beszélgetett a 2020-as elnökválasztásról. „Ő az oroszok jelöltje, de eddig egy csomó internetes oldallal és más módokon is támogatták őt” – fogalmazott Clinton. Név szerint ugyan nem említette Tulsi Gabbard-t, de egyik szóvivője, és a vele beszélgető Pflouffe is megerősítette, hogy a volt elnökjelölt rá célzott. Elemzők ennek kapcsán  emlékeztettek arra is, hogy a brit választási kampány idején Clinton – aki akkor könyvbemutatón járt az Egyesült Királyságban – Boris Johnson brit kormányfőről is azt állította, hogy az oroszok jelöltje, Moszkva támogatását élvezi.

A készülő perről hírt adó Politico című lap fontosnak tartotta szerdán felidézni Tulsi Gabbard akkori Twitter-bejegyzését is. Az iraki háborút is megjárt képviselőnő  a mikroblogban azt írta: „Köszönöm, Hillary Clinton. Amióta csak bejelentettem indulásomat az elnökjelöltségért, összehangolt kampány folyik hírnevem lerombolása érdekében. Mindig kérdeztük, ki áll ennek a hátterében és miért. Most már tudjuk. Mindig ön volt az, aki bizalmasai és nagyhatalmú szövetségesei révén a médiában ezt irányította”.

Clinton a támadások kereszttüzébe került kedden is. Akkor a The Hollywood Reporter című lapnak adott interjúja keltett felháborodást. Az interjúban ugyanis élesen támadta Bernie Sanders vermonti szenátort. „Senki nem szereti őt” – nyilatkozta Sandersről. Donald Trump amerikai elnök szerdán erre reagálva azt hangoztatta: Hillary Clinton az, akit „senki sem szeret” és „ezért vesztette el a választást” 2016-ban.

(MTI)