Nincs értelme leváltani Trumpot, Amerikában nincs előrehozott választás (2017)

2019-12-18 10:29:00

Szilvay Gergely
Mandiner
Ha az elnököt eltávolítják vagy lemond, akkor az alelnök lép a helyébe, Mike Pence pedig nem egy demokrata álom; majd a 17 személyes „öröklési listán” az utolsó a belbiztonsági miniszter.

„Az elnök helyébe mindkét esetben az alelnök lép. De esélytelen, hogy Mike Pence az utóbbi kezdeményezésre vetemedne. Még soha nem is alkalmazták ezt a lehetőséget.

Amit pedig itthon sokan nem tudnak még: Amerikában nincsenek előrehozott választások. Ráadásul az előző három évtized rendes választásain is újraválasztották a hivatalban lévő képviselők, szenátorok 90 százalékát, ha hihetünk az amerikai pártrendszerről és választásokról könyvet író L. Sandy Maiselnek.

Ha az elnököt eltávolítják vagy lemond, akkor az alelnök lép a helyébe, majd a 17 személyes „öröklési listán” az utolsó a belbiztonsági miniszter. 

Trump impeachmentjének az esélye tehát közelít a nullához, az eljárás bonyolult, csak végső esetben vetik be. Ha pedig megtörténne, akkor sem lennének előrehozott választások, hanem Mike Pence alelnök lépne elő elnökké. Nem éppen egy demokrata álom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.