Újrakezdődhet a vita a migránskvótákról

2019-12-05 16:52:00
Annak ellenére, hogy a szót nem használják a dokumentumban, egyértelmű, hogy a rendszer kötelező lenne – írja a Politico.

Egy négyoldalas dokumentum szerint Németország javaslatot tett egy automatikus áthelyezési rendszerre a menedékkérők számára, amelyben kérelmeiket az EU külső határain vizsgálnák meg – írja a Politico. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke várhatóan jövőév februárjában terjeszti elő migrációs javaslatait – teszi hozzá a lap.

A Politico szerint a német javaslatot úgynevezett „nem hivatalos dokumentumként terjesztik elő”, ami azt jelenti, hogy pusztán vitaalapnak szolgálhat. A dokumentum tartalmaz néhány olyan elemet, amelyek mind a mediterrán, mind az északi államoknak kedvezők lehetnek – véli a lap, hozzátéve, hogy az automatikus áthelyezés iránti felhívás és az alternatív szolidaritási intézkedések hiánya azon országok számára, amelyek nem akarnak részt venni, felháborodást válthat ki. A lap hozzáteszi, hogy az olyan országok, mint Magyarország, mindig is ellenálltak a kötelező áthelyezésnek, és annak ellenére, hogy a szót nem használták a dokumentumban, egyértelmű, hogy ez a rendszer kötelező lenne.

A dokumentum egyik legfontosabb célja a dublini rendelet hatályon kívül helyezése, amely szerint a menedékjog iránti kérelmeket az első érkezési országban kezelik. Dublin „egyértelmű egyensúlyhiányt” okoz, mivel „2018-ban az összes nemzetközi védelem iránti kérelem 75% -át csak öt tagállamban nyújtották be” – áll a dokumentumban.

A közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformja érdekében a dokumentum felszólít a külső határokon történő menedékjog iránti kérelmek kezdeti értékelésére és új rendszer meghatározására, amely megszabná, hogy melyik tagállam felelős a kérelem megvizsgálásáért.