Várhelyi kapott egy esélyt az Európai Parlamenttől, de hamar eljelentéktelenedhet

2019-11-18 15:48:00

Donáth Anna
Facebook
Bár Várhelyi azóta írásba adta, hogy követni fogja a Bizottság irányvonalát, a Momentum Mozgalom EP-képviselői ott lesznek a nyomában.

„A magyar kormány biztosjelöltjét, Várhelyi Olivért végül átengedte az Európai Parlament külügyi szakbizottsága, ehhez azonban írásba kellett adnia, hogy képes Orbán Viktor befolyása nélkül, akár ellenében is, az európai érdekek érvényesítéséért dolgozni a következő Európai Bizottságban. Az EU kormánya csak úgy tud jól és demokratikusan működni, ha a biztosok nem az őket delegáló nemzeti kormányokhoz, hanem az Európai Unióhoz lojálisak – ezért probléma, ha Várhelyi nem tudja elengedni az Orbánhoz fűződő lojalitását.

Várhelyi az utolsó, akit átengedett az EP, ez pedig egy komoly jelzés a magyar kormánynak: alig van már bizalom azok felé, akiket Orbán Viktor fontos pozícióra jelöl. Hiába adott Várhelyi diplomataként megfelelő szakmai válaszokat, elsősorban nem a szakmai felkészültségét kritizálták, hanem az Orbán Viktorhoz való lojalitását kifogásolták a parlament képviselői, az ezzel kapcsolatos kérdéseket pedig szóban először megpróbálta megkerülni, mellébeszéléssel megúszni. Holott ez nem működik: az előző biztosjelöltet, Trócsányi Lászlót az összeférhetetlenségét illető mellébeszélése miatt is kellett eltanácsolnunk.

Bár Várhelyi azóta írásba adta, hogy követni fogja a Bizottság irányvonalát, a Momentum Mozgalom EP-képviselői ott lesznek a nyomában, és rá fogunk mutatni, ha egyértelműen Orbán Viktor embereként fogja végezni a bizottsági munkát, veszélyeztetve ezzel az EU egységét bővítési kérdésekben. Az elmúlt hetekben az Európai Parlament képviselőivel kijelöltük számára a kereteket, a mai döntés azt jelenti, hogy ezen belül kell ellátnia az Európai Unió számára végzett feladatát. Ha erre nem képes, hónapokon belül az Európai Bizottság legjelentéktelenebb tagjává fog válni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.