Teherán Washingtont sejti a hétvégi zavargás mögött

2019-11-18 11:03:00
Egy rendőr és egy civil halt meg azokban a tiltakozásokban, amelyek Irán-szerte robbantak ki a jegyrendszerű tankolás bevezetése miatt.

Teherán megvádolta hétfőn az Egyesült Államokat azzal, hogy beleavatkozik az ország belügyeibe, miután Washington támogatásáról biztosította „az iráni népet” az üzemanyagár-emelkedés elleni tüntetések idején. „Amint már csaknem másfél évvel ezelőtt is mondtam, az Egyesült Államok veletek van” – írta szombaton egy közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Ezekkel a szavakkal „az amerikai külügyminiszter a lázadók egy csoportját támogatta” – reagált erre szintén közleményben az iráni külügyminisztérium. „A nemes iráni nép jól tudja, hogy az ilyen jellegű képmutató megjegyzések nem az őszinte együttérzés kifejeződései” – tették hozzá. Vasárnap a washingtoni Fehér Ház saját közleményében azt írta: „Támogatja a békés tüntetéseket az iráni rezsim ellen, és elítéli az erő alkalmazását a demonstrálókkal szemben.”

Péntek este kezdődtek tüntetések több iráni városban, mert a kormány váratlanul bejelentette, hogy jegyrendszert vezet be az üzemanyag-kereskedelemben, egyúttal jelentősen emeli a benzin árát. Haszan Róháni államfő közölte, hogy az áremelésből származó bevételből segítik az anyagi nehézségekkel küszködő irániakat, a lakosság mintegy 75 százalékát. A tüntetők több helyen erőszakosak voltak, randalíroztak, emiatt a rendőrség fellépett ellenük. Az összecsapásokban legkevesebb két ember – egy civil és egy rendőr – meghalt. A rendőrség több mint 40 embert őrizetbe vett.

Dzsafar Montazeri iráni főügyész már szombaton azt állította, hogy a megmozdulások felbujtóit külföldről irányítják, az akciók törvénytelennek és bűncselekménynek tekintendők.

(MTI)