Uniós bankkártyája volt az exterroristának

Megkezdődött Hasszán F. pere Budapesten

2019-11-13 10:26:00
A férfi tagadta bűnösségét a tárgyalás során, amely pénteken folytatódik.

Tagadta bűnösségét a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi a Fővárosi Törvényszéken – szigorú biztonsági intézkedések között – szerdán megkezdődött büntetőperben. Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint Haszán F. Szíriában a polgárháború idején az Iszlám Állam terrorszervezet katonája volt, egy kisebb egységet irányított, és 2015-ben részt vett egy nyilvános lefejezésben és több kivégzésben; legalább 25 ember haláláért felelős.

A 27 éves féri tagadta bűnösségét, állította, hogy az Iszlám Állam „be akarta ugyan sorozni”, de inkább vállalta a börtönt, mint hogy beálljon hozzájuk. Mint mondta, soha nem bántott senkit, és a vádbeli cselekmények idején nem is volt Szíriában. A tárgyalás pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.

A tárgyalótermet a TEK és a BVOP kommandósai biztosították.

Korábban arról írtunk, hogy a Budapesten Hasszán F. csak Görögországban használható, havonta százötven euró elköltésére alkalmas bankkártyáját letiltották, mert nem jelent meg a havonta szükséges helyszíni ellenőrzésen. Natasha Bertaud, az  Európai Bizottság illetékes szóvivője idén áprilisban azt közölte: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi részt vett abban a programban, melyet az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) indított, és melynek keretében bankkártyán keresztül támogatták pénzzel azokat, akik nemzetközi védelemben részesültek, és így legálisan tartózkodtak Görögországban.

(MTI, Mandiner)