Továbbra is magabiztos Fidesz-fölényt mér a Nézőpont

2019-11-12 10:40:00
A Magyar Nemzet számára készült felmérésből az is kiderül, hogy jelenleg a Momentum lett az ellenzék legerősebb pártja.

A napilap portálján kedden megjelent cikkben azt írják: az önkormányzati választás után is őrzi jelentős előnyét a Fidesz-KDNP, a választási részvételüket biztosra ígérő szavazók 52 százaléka támogatná őket, ha most lennének a választások. Helycsere történt azonban az ellenzéki pártok háziversenyében: azt ezúttal a Momentum Mozgalom vezeti, ők 13 százalékot érnének el egy most vasárnap esedékes választáson listán, de a Demokratikus Koalíció (11 százalék) és a Jobbik (9 százalék) is szorosan ott áll mögöttük.

Kiesne a parlamentből az MSZP

Mint a Magyar Nemzet cikkéből kiderül, a kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta változatlanul magas: minden második aktív szavazó szimpatizál velük. Ezzel szemben az ellenzéki pártokat támogatók köre kisebb változásokon ment át, bár az elmozdulások mindegyike hibahatáron belüli mértékű volt. A Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció rivalizálásából ezúttal előbbi párt tudott profitálni: ők 13, míg a Gyurcsány Ferenc vezette, most már Kálmán Olgát is soraiban tudó DK 11 százalékon áll a biztos szavazók körében – írja a napilap. A jelenleg pártelnököt kereső Jobbik politikáját az augusztusi adatokhoz képest egy százalékponttal többen, 9 százaléknyian támogatják, vagyis továbbra is egyszámjegyű a párt népszerűségi mutatója.

Kimaradna viszont egy új parlamentből az MSZP: nem változott ugyanis a P(árbeszéd)-vel való szövetségük szavazóköre (6 százalék), ami a közös listaállítás esetén bejutást jelentő 10 százalékos küszöböt tekintve a korábbi rendszerváltó párt parlamenti végét is jelentené. Hasonló gondokkal küzd a többi ellenzéki párt is a Nézőpont szerint: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt hiába erősödött meg, ugyanakkor támogatottsággal bírnak, mint az LMP (3 százalék) a Mi Hazánk Mozgalom még ennél gyengébb, csupán 2 százalékon állnak.

Budapesten is Fidesz-Momentum-DK trió az élen

Az önkormányzati választás utáni időszakban készült felmérésből az is kiderült, hogy Budapesten – az európai parlamenti választás eredményhez hasonlóan – a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt továbbra is, 39 százalékos támogatottsággal a biztos szavazók körében mérve. A legerősebb ellenzéki erő a Momentum Mozgalom lett, amely 20 százalékon áll a fővárosban, őket a DK követi 15 százalékos eredménnyel.

Az MSZP-P országos eredményéhez képest itt jobban szerepel és 9 százalékon áll. Budapesten kívül a kormánypártok eredménye és ellenzéki pártokkal szemben meglévő előnye nagyobb. A fővároson kívül 55 százalékon áll jobboldali koalíció. Vidéken – csakúgy, mint Budapesten – a Momentum volt a legerősebb ellenzéki párt (12 százalék), mögöttük ismét a DK végzett (10 százalék). Amíg a fővárosban az összevont ellenzék pártjait 60 százalék támogatja, addig a lakosság többségét adó vidéken 44 százalék.

Ahogy az önkormányzati választást megelőzően, úgy most is magas volt a politikailag aktív, de pártpreferenciával nem rendelkezők aránya országosan. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésében a teljes népességen belül 17 százalék volt az aktívak aránya, 9 százalék pedig az inaktív megkérdezetteké.