El kell törölni a melegházasság alaptörvényi tiltását

2019-11-11 14:54:00

Magyar Liberális Párt
MTI-OS
Emellett szeretnénk, ha a középiskolákba beengednék a melegekkel kapcsolatos felvilágosítást végző civileket.

„Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője a harmadik alkalommal elindított jogtudatosság hónapjának második hetében a meleg közösséget ért sorozatos jogsértésekre hívta fel a figyelmet. A Liberálisok politikusa szerint ugyanis hiába egyenlő a törvény előtt minden ember, a való életben az LMBTQI-közösség tagjai naponta válnak hátrányos megkülönböztetés áldozataivá a munkaerőpiacon, az oktatásban vagy szabadidős tevékenységek során. Bősz Anett kormányzati honlapokon is talált olyan statisztikai adatokat, amelyek alátámasztják a meleg közösséget ért folyamatos diszkriminációt.

A közösség körében végzett felmérések szerint az LMBTQI-csoport tagjainak 65 százalékát érte már valamilyen hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás, zaklatás vagy társadalmi kirekesztés, többségüket szexuális irányultsága miatt. A Liberálisok képviselője szerint az állami esélyegyenlőségi politikának kötelessége lenne ez ellen fellépni, az Orbán-kormány azonban nemhogy enyhítené a kisebbségi csoportot ért joghátrányokat, de a legmagasabb rendű törvény által szabályozza a meleg közösséget ért egyik legsúlyosabb jogsértést: a házasság és az örökbefogadás tiltását. Bősz Anett ezért törvénymódosító javaslatot nyújt be a Parlamentnek, amely eltörölné az Alaptörvény melegházasság tiltására vonatkozó részét.

A Liberálisok képviselője emellett határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely arra kötelezné a középiskolákat, hogy engedjék be a meleg közösséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatásával foglalkozó civil szervezeteket az oktatási intézményekbe. Becslések szerint minden huszadik ember érintett a másság elfogadásában családtagjai, barátai által, ezért különösen fontos a megfelelő felvilágosítás és tájékoztatás már iskolás korban - hívta fel a figyelmet Bősz Anett.

»A társadalom békéjének egyik alapköve, hogy egyetlen embert sem teszünk ki atrocitásoknak azért, mert a többségi társadalomtól eltérő tulajdonsággal rendelkezik: más a bőrszíne, származása, vallása, etnikai hovatartozása vagy nemi identitása. Ha a kormányzat a melegellenes propagandával továbbra is ráerősít a kisebbségi csoport hátrányos megkülönböztetésére, az a társadalom egészét rombolja: nem csak a kirekesztettek, de a kirekesztők is veszítenek vele« – fogalmazott Bősz Anett.”