A Progresszív Szlovákia-SPOLU magyar jelöltjeivel kampányoltam Komáromban!

2019-11-08 09:50:00

Donáth Anna
Facebook
Ez a pártszövetség arra hivatott, hogy mindenkit képviseljen, akik hisznek a közös értékeinkben.

„Tegnap Komáromban vettem részt a Progresívne Slovensko és a SPOLU eseményén, ahol bemutatták a pártszövetség magyar jelöltjeit és magyar nyelvű programját. Februárban parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, és hasonló a dilemma ott is, mint Magyarországon: egy sokszor maffiaszerűen működő, korrupt kormányzó párt áll szemben egy dinamikus, tiszta, friss erővel. A Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója nemrég a pozsonyi polgármesterválasztást is megnyerte, idén márciusban pedig az ő jelöltjük, az emberi jogi aktivistából lett politikus, Zuzana Čaputová lett a szlovák köztársasági elnök.

Már amikor az esemény előtt beszélgettem a jelöltjeikkel, és ahogy beszélgettek egymással, észrevettem, hogy milyen természetességgel váltakoznak a nyelvek – magyar, szlovák, angol szavak, akár egy beszélgetésen belül. De a témák ugyanazok, és azonos értékeket vallunk: egy olyan európai politikai közösséghez tartozunk, akik egy haladó, egységes és erős Európában szeretnének élni.

Ugyanezt éreztem, amikor fél éve először kikerültem az Európai Parlamentbe, és megismertem a Momentum európai szövetségeseit: hogy bár sok nyelven beszélünk, az EU pont arról szól, hogy meg kell találnunk azt a közös nyelvet, amit mindannyian értünk.

Az eseményen arról beszéltem, hogy komoly változásra van szükség a magyar-szlovák viszonyban. Mindkét ország kormányainak komoly felelőssége van abban, hogy idáig fajult a helyzet. Mind a magyar, mind a szlovák kormány túl sokszor fordult a nacionalizmus felé, ezzel lehetetlenné téve az olyan megoldásokat, amelyek úgy szolgálják a magyar kisebbségek érdekeit, hogy közben nem kell úgy érezniük magukat, hogy nem egyenrangú tagjai a szlovák közösségnek.

Elmondtam azt is, hogy pontosan olyan pártokra van szükség Szlovákiában is, akik szerint Szlovákia nem kevesebb, hanem több lesz attól, ha a magyar kisebbségek gondolatai, céljai és értékei is képviselve lesznek – anélkül, hogy egymásra ellenségként, ellenfélként tekintene szlovák és magyar.

A Progresszív Szlovákia és a Spolu ezt pontosan érti: ezt jelzi a magyar platformjuk léte, a magyar jelöltjeik, a magyarra lefordított programjuk, és az is, hogy a kettős állampolgárság tiltását nagyon rossz, a magyarok és szlovákok közötti árkokat feleslegesen mélyítő intézkedésnek tartják. Ők lehetővé tennék a magyar kisebbség számára, hogy magyar állampolgárok is maradhassanak – míg Orbán szövetségese, Robert Fico bármikor rájátszik a magyarellenességre, ha érdekei úgy kívánják.

Lehetővé tesszük egy másik állampolgárság felvételét olyan személyek számára, akiket igazolható családi és személyes kapcsolatok fűznek a másik országhoz

Ez a pártszövetség arra hivatott, hogy mindenkit képviseljen, akik hisznek a közös értékeinkben, akik hisznek abban, hogy a kulturális különbségek gazdagabbá tesznek, nem pedig elválasztanak minket.

Közös, történelmi felelősségünk, hogy Szlovákia és Magyarország barátok legyenek. A magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a Progresszív Szlovákia, a SPOLU és a Momentum Mozgalom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.