Kásler: Nő a traumatológiai ellátás támogatása

2019-10-25 08:59:00
Tavasszal kezdték el áttekinteni a traumatológiai ellátás helyzetét.

Az állami támogatás emelésével a betegek is érezni fogják, hogy szervezetté válik a traumatológiai ellátás – mondta az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatornán pénteken.

Kásler Miklós csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nő a traumatológiai ellátás állami támogatása, a fix díjakra ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés, 2020-tól pedig ezen ellátás finanszírozására 9,5 milliárdot adnak.

Kétlépcsős megoldás

A támogatást eszközök, műszerek beszerzésére és fizetésemelésre is lehet fordítani – közölte a miniszter az M1-en. Elmondta, a finanszírozás emelését jelentős előkészületek előzték meg: tavasszal kezdték el áttekinteni a traumatológiai ellátás helyzetét, és arra jutottak, hogy az országos traumatológiai intézet lesz az ellátás központjában, a második lépcsőben pedig a három regionális centrumra fókuszálnak, amelyek összefogják a megyei osztályokat.

A miniszter elmondta azt is, hogy elindult az alapellátásban a csoportpraxisok átalakítása, valamint a mentők fejlesztése is, utóbbinak köszönhetően a betegek gyorsabban juthatnak el a traumatológiára.

Kásler Miklós végül kitért arra is, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér jövőre teljessé válik a magánegészségügyi intézmények és a magánpraxisban dolgozó fogorvosok csatlakozásával, és így az eddigi 10 ezerről 25 ezerre bővül a digitális térben jelen lévő szolgáltatók száma.

(MTI)