A manipulált Nagy Teszt

2019-10-25 07:06:00

Rab Irén
Magyar Hírlap
Az összefogás nem vet fel morális problémákat a momentumos szavazókban, hiába támogatja pártja Gyurcsány jelöltjét, akinek neve mellett a Jobbik logója is ott virít.

„Kérdezgetem magamtól, miért érdekli a német sajtót annyira a magyarországi önkormányzati választás? A Borkai-ügy bejárta Európát, mint hajdan a kommunizmus kísértete, a netre került pornóvi­deót sok millióan nézték meg. A világháló tisztaságáért felelősöket nem zavarta, hogy szeméremsértő a tartalom. Más volt az utasítás, hiszen a cél szentesíti a kampányeszközt. Nem árt vigyázni a közszereplőknek életük minden pillanatára, minden privát megnyilatkozásukra is, mert sosem tudni, hol a rejtett kamera. A felvételből pedig tudjuk már, mi lesz: a legkitűnőbb kampányeszköz az ellenfél lejáratásához és megkísérelt megbuktatásához.

Csak meg kell várni a legalkalmasabb pillanatot, lehetőség szerint a választási kampány hajráját. Így bukott Strache és vele az osztrák Szabadságpárt, így vesztett sokat a Fidesz is, és fog bármikor bárki, ha politikai ellenfelei előrántják a jó pénzért vásárolt adu ászt.

Rég túllépnék a Borkai-ügyön, ha nem olvasnám a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a legolvasottabb és legtekintélyesebb német napilap friss interjúját a Political Capital ügyvezetőjével. Szerintük Krekó Péter a leghivatottabb arra, hogy a német olvasók számára elemezze a magyar helyhatósági választások eredményeit és tanulságait. Óriási siker, hogy a budapesti városházákba és még hét nagyobb városba ellenzéki polgármester költözött, ami annak köszönhető, hogy sok városnak nagyon jó jelöltje volt, akik nemcsak a saját szavazóikat tudták megszólítani. Segített nekik ebben Borkai a fehér zoknijában és persze az ellenzéki összefogás. Az összefogás a politika természetes velejárója, nem vet fel morális problémákat az elemzőben. Valószínű, egy momentumos szavazóban sem, ha pártja történetesen Gyurcsány jelöltjét támogatja, és a neve mellett a Jobbik logója is ott virít.

Egyszerű német olvasó a cikkből fenomenális ellenzéki győzelmet olvashat ki, pedig például a CDU fogyatkozó népszerűségével mit nem adna egy ilyen eredményért! A politikai elemző gyorsan le is vezeti a választás üzenetét: oda Orbán Viktor mítosza, hogy ő a tökéletes, és oda a Fidesz-mítosz is, hogy ők választáson legyőzhetetlenek! És hogy lélektanilag nagyon fontos volt most az ellenzéki győzelem. Én is így gondolom, lélektanilag nagyon fontos, hogy újra és újra ismételhessék, csócsálják, mekkora győzelmet arattak, mekkora rést sikerült vágniuk az Orbán-rendszer bástyáján. Olyannyira, hogy már el is hiszik a nagy győzelmet, és másokkal is igyekeznek elhitetni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.