A német klímahisztériát bírálta a szász kormányfő

2019-10-20 12:43:00
Szerinte fel kell tenni a kérdést, kinek az érdekében állt Greta Thungberg ENSZ-béli fellépése.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásában megjelent interjúban Michael Kretschmer a németországi ökomoralizmust bírálta és ennek kapcsán a Thunberg-jelenséget is. „A lakosság körében igen nagy az elutasítottsága Greta Thunbergnek és az által keltett hisztériának” – fogalmazott, majd úgy vélte, a svéd tinilány „egy erkölcsi mutatóujj”.

A folytatásban arról is beszélt a Die Weltben megjelenő cikk szerint, hogy az által keltett jelenségért nem Thunberget kell okolni. És fel kell tenni a kérdést, hogy kinek az érdeke a Thunberg-jelenség: „A kérdés az: kinek áll az érdekében, hogy egy 16 éves svéd kislányt az ENSZ elé cipeljen?” Szerinte a klímaváltozás körül nyugodt, tárgyilagos légkörre van szükség, de épp ez nem valósul meg.

Bírálta a szövetségi kormányt is, amely szerinte kis dolgokat szabályoz, ámde ez nem biztos, hogy eredményes a zöld szempontból, csak abból, hogy leterheli az állam működését. Szerinte a szövetségi klímacsomag nem piacgazdasági elven működik. „Ez nem nevezhető felelős politizálásnak, ezzel képtelenség a tervezés.”